AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Marianne, René en Joseph

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 111.

Het werkte
Op het kantoor van OperaVision in Brussel moet met enige spanning uitgekeken zijn naar de eerste livestream van het online kanaal, dat The Opera Platform vervangt.

Met Pape in bad
Sinds op korte afstand van Nationale Opera & Ballet, in de Staalstraat in Amsterdam, een winkel is geopend geheel gewijd aan de badeend, is een operabezoek nog aantrekkelijker geworden. In de collectie van deze speciaalzaak ontbrak nog het model ‘operazanger/zangeres’, maar dat probleem is deels opgelost. Bas René Pape bracht een eigen model badeend uit.

Hoe heurt het eigenlijk
Er zijn mensen met nadrukkelijke opinies over wat anderen moeten dragen naar de opera. Howard Jacobson in één van hen.

Oefenen op Werther
In Maastricht wordt gerepeteerd voor de komende Opera Zuid-productie. In de opera Werther zingen mezzosopraan Florieke Beelen en tenor Eric Fennell. Omdat zangers bij repetities soms al basisvarianten van hun kostuum dragen om te wennen, geeft de foto mogelijk een eerste indruk van het kostuumontwerp.

Kaspar fietst
Op de avond dat deze rubriek verschijnt, zendt Mezzo de opera Der Freischütz live uit vanuit de Scala in Milaan. Günther Groissböck, die de rol van Kaspar zingt, bereidde zich met een fietstochtje voor.

Opera als ‘whole body experience’
Speciaal voor de tentoonstelling Opera: Passion, Power and Politics, die sinds kort in het Londens V&A Museum te zien is, werd een aantal zangers geïnterviewd. Danielle de Niese vertelt hoe ze een rol benadert.

Operaselfie
Hebt u al een selfie met een beroemde operaster?

Begrijpend lezen op Twitter
Bariton Stéphane Degout zingt Mozart in Frankrijk. Maar volgens deze tweet vindt zijn management het ook oké als hij niet komt opdagen en naar de radio luistert.

Can’t help
Tenor Joseph Calleja schakelde in de kleedkamer van de Met moeiteloos naar een ander genre.

In de studio
Een album met mezzosopraan Marianne Crebassa en pianist Fazıl Say komt eind deze week uit. Hier is een video van de opnamesessie.

Lucy en de verkleedkist
Historica Lucy Worsley presenteert voor de BBC een serie over opera. In deel 1 reisde ze naar onder meer Venetië en Wenen, met veel verkleedpartijen achter de schermen. In het volgende deel – komende zondagavond – doet ze Parijs aan.

Verdi in Parijs
Op donderdag 19 oktober zendt Arte de opera Don Carlos uit. Over de uitvoering in de Opéra national de Paris vertelt dirigent Philippe Jordan in dit interview, in het Frans. Hij spreekt ook over de relatie van de opera met het leven van Verdi.

De vrienden van Sgt. Pepper
Mezzo Karine Deshayes en sopraan Natalie Dessay staan deze week op een Beatles-feestje tussen Franse popsterren als Francis Cabrel en zomerhitmaker Laurent Voulzy.

Lezen van blad
Tien jaar geleden liep schrijver Alex Ross af en toe een boekenwinkel binnen voor “the idiotic newbie-author ritual of hanging around by the table where my book was displayed to see if anyone would pick it up”. The Rest is Noise bestaat deze week tien jaar. Er komt iets nieuws aan: Wagnerism.

Autumn in New York
Het najaar in New York is een doorlopend feest voor muziekliefhebbers, die daar onder meer op 18 november Barbara Hannigan en Reinbert de Leeuw kunnen zien.

Laag beginnen
Sopraan Nadine Sierra – ze zong vorig jaar Gemmira in de Parijse Eliogabalo – vertelt over hoog zingen.

Vorig artikel

Stralend zingende bruid in Essen

Volgend artikel

Italianen winnen Dutch Opera Design Award

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.