BinnenkortNieuws

Goerne opent nieuwe Serie Grote Zangers

Bariton Matthias Goerne opent de Serie Grote Zangers 2017/2018 met twee recitals in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Op woensdag 25 oktober zingt hij Brahms, op vrijdag 27 oktober Schumann.

Matthias Goerne. (© Marco Borggreve)

De Duitse zanger Matthias Goerne behoort tot de toppers in het liedvak. In 2015 debuteerde hij in het Muziekgebouw aan ’t IJ met een dubbelrecital: eerst zong hij Die schöne Müllerin, twee dagen later voerde hij Schwanengesang uit, twee van de beroemdste liedcomposities van Schubert. Deze maand herhaalt Goerne zijn concept van twee kort op elkaar volgende recitals.

Op 25 oktober wordt hij vergezeld door Alexander Schmalcz op de piano. Hun programma draait geheel om het liedrepertoire van Johannes Brahms. Ze brengen een dwarsdoorsnede, met onder meer de Vier ernste Gesänge, liederen op gedichten van Heinrich Heine en Lieder und Gesänge op. 32.

Voorafgaand aan het recital verzorgen sopraan Jeannette van Schaik en pianist Daan Boertien een voorprogramma met zes liederen van Henri Duparc.

Op 27 oktober wisselt Goerne zijn begeleider Schmalcz in voor pianist Markus Hinterhäuser, tevens intendant van de Salzburger Festspiele. Ze brengen samen een selectie uit het repertoire van Robert Schumann, met onder meer Sechs Gedichte von N. Lenau und Requiem en een paar liederen uit Myrthen.

Bij het tweede recital wordt het voorprogramma verzorgt door bariton Dominic Kraemer, net als Van Schaik begeleid door pianist Daan Boertien. Zij brengen vijf liederen van Gerald Finzi en een lied van Vaughan Williams.

De optredens van Goerne openen een nieuwe Serie Grote Zangers, waarin dit seizoen verder ook Dorothea Röschmann, Christopher Maltman, Angelika Kirchschlager en Véronique Gens zullen optreden.

Zie voor meer informatie de website van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Vorig artikel

Euroscoop lanceert nieuw operaprogramma

Volgend artikel

Collegium Vocale brengt Mariavespers

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    20 oktober 2017 at 21:30

    Inderdaad: een Grote Zanger. Bachliefhebbers heeft hij onlangs (wederom) aan zich verplicht met een prachtige opname van de bascantates. Lees meer hierover op dg.nl/luister-mee (vanaf 21-10).