BinnenkortNieuws

Collegium Vocale brengt Mariavespers

450 jaar geleden werd Claudio Monteverdi geboren. Collegium Vocale Gent draagt een steentje bij aan dat jubileum met een uitvoering van de Vespro della Beata Vergine, ofwel de Mariavespers, op dinsdag 24 oktober in het Concertgebouw in Amsterdam.

Philippe Herreweghe. (© Michiel Hendrickx)

Vespro della Beata Vergini behoort tot de meesterwerken uit de oude muziek. “De vespers, het kerkelijke avondgebed bij zonsondergang, vormen het muzikale hoogtepunt van de katholieke liturgie”, beschrijft het Concertgebouw. “Monteverdi schreef zijn Mariavespers voor Paus Paulus V. De uitvoering van vanavond is een nieuwe, frisse interpretatie van Philippe Herreweghe.”

Herreweghe richtte in 1970 het Collegium Vocale Gent op. Koor en ensemble staan inmiddels aan de top in de wereld van de oude muziek. Voor Monteverdi’s werk brengt de formatie bekende solisten als Dorothee Mields, Samuel Boden, Reinoud Van Mechelen en Peter Kooij mee. Boden is bij operaliefhebbers wellicht bekend van zijn optreden als Orphée in Orphée et Eurydice bij de Nederlandse Reisopera in 2015.

Het optreden van Collegium Vocale Gent maakt deel uit van de bekende barokserie van Fred Luiten Concertorganisatie. Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Hieronder een voorproefje van het werk, met naast het Collegium Vocale Gent ook La Chapelle Royale (eveneens door Herreweghe opgericht) en Les Sacqueboutiers de Toulouse:

Vorig artikel

Goerne opent nieuwe Serie Grote Zangers

Volgend artikel

Vaarwel Opera Platform, hallo OperaVision

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.