BinnenkortNieuws

Lezhneva en Concert Köln te gast in Matinee

Sopraan Julia Lezhneva brengt op 11 november een programma rond Vivaldi, Pisendel, Graun en Hasse in de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze wordt begeleid door Concerto Köln.

Julia Lezhneva. (© Decca / Uli Weber)

Het concert draagt het opschrift: ‘Vivaldi’s geest in Dresden’. Antonio Vivaldi ontmoette in 1716 de Duitse violist Johann Georg Pisendel en droeg zes vioolconcerten aan hem op. Pisendel reisde verder, settelde zich in Dresden en paste daar vele Vivaldi-partituren aan voor het Hoforkest waar hij de leiding over had. Ondertussen gaf hij de Italiaanse stijl door aan zijn leerlingen, onder wie Carl Heinrich Graun. Ook kapelmeester Johann Adolf Hasse droeg de Italiaanse muziek een warm hart toe.

Lezhneva en Concerto Köln brengen muziek van al deze vier componisten. Pisendel schiep zelf een klein oeuvre met instrumentale werken, waarvan de Sinfonia in Bes klinkt. Van Graun komt veel opera, met fragmenten uit Armida, Coriolano, Mitridate, Silla en Britannico. Hasse komt aan bod met de Sinfonia a quattro in g en Vivaldi wordt belicht met onder meer een door Pisendel bewerkt concert en een fragment uit Ercole su’l Termodonte.

Julia Lezhneva (27) is één van de grootste operatalenten die Rusland de afgelopen jaren voortgebracht heeft. Ze is actief op de meest prominente concertpodia en heeft inmiddels drie soloalbums op haar naam staat. Haar meest recente is gewijd aan de muziek van Graun. Ze wordt daarop, net als binnenkort in de Matinee, begeleid door Concerto Köln.

De NTR ZaterdagMatinee begint om 14.15 uur en is live te horen op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Günther, Joyce en Paul

Volgend artikel

Lenneke Ruiten geeft romantisch liedrecital

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.