BinnenkortNieuws

Festival November Music van start

November Music, een internationaal festival voor actuele muziek, brengt van 2 tot en met 12 november een nieuwe editie in ‘s-Hertogenbosch. De programmering bevat veel muziektheater.

Alt Helena Rasker is één van de solisten op November Music. (© Taco van der Werf)

November Music werd in 1993 opgericht en wil “dwars door genres heen muziek van nu door de makers van nu” brengen. Het festival verzorgt optredens op tal van locaties in ‘s-Hertogenbosch, met de Verkadefabriek als festivalhart.

De editie van 2017 bevat onder meer jazz, wereldmuziek, minimal music, elektronische muziek, popmuziek en muziektheater. Hieronder een handgreep uit het aanbod in die laatste categorie.

Het vocale gezelschap Silbersee brengt op 5 november de voorstelling Homo Instrumentalis, over de verhouding tussen mens en machine. Naast bestaande werken van Aperghis en Nono klinkt een gloednieuwe compositie van Yannis Kyriakides. De productie is een samenwerking met de Ruhrtriennale.

Revelations is een nieuwe multimediale voorstelling van de Vlaamse componist Wim Hendrickx en regisseur Wouter Van Looy van Muziektheater Transparant. De creatie is op 8 november in de Verkadefabriek te zien. Revelations is gebaseerd op de visioenen van de dertiende-eeuwse dichteres en mystica Hadewijch d’Anvers. Het HERMESensemble, Cappella Amsterdam en sopraan Lore Binon werken mee aan de uitvoering.

Calliope Tsoupaki’s nieuwe opera Fortress Europe komt op 8 november naar Den Bosch. De opera, geproduceerd door Opera Trionfo, was eerder al te zien tijdens het Opera Forward Festival in Amsterdam en tijdens Operadagen Rotterdam. Het werk is nu in het Theater aan de Parade te zien, met dezelfde uitvoerders, onder wie Erik Slik, Rosemary Joshua en Asko|Schönberg.

Alt Helena Rasker, gerenommeerd in de kringen van de moderne klassieke muziek, treedt op 11 november op in een nieuw werk van componist en regisseur Micha Hamel: Kus de Regen. Het werk gaat uit van het gedicht Renascence van Edna St. Vincent Millay uit 1912, hertaald door Lieke Marsman. Het gedicht draait om de spirituele wedergeboorte van een jonge vrouw. Hamels Ensemble Michamix voert het stuk uit.

Het Brabantse ensemble VONK komt op 12 november met verschillende opera’s in twee minuten. Het gezelschap schreef vorig jaar een wedstrijd voor componisten uit. De opdracht: componeer een mini-opera van twee minuten met als thema ‘social change’. De beste inzendingen zijn bij November Music te zien en te horen.

De programmering van November Music heeft nog veel meer te bieden. Zie voor meer informatie www.novembermusic.net.

Vorig artikel

Lenneke Ruiten geeft romantisch liedrecital

Volgend artikel

Derde Musical meets Opera in De Doelen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.