BinnenkortFeatured

Charkov Opera op tournee met Traviata

Het Charkov Staats Opera & Ballet Theater uit Oekraïne gaat van 17 november t/m 2 december op tournee met Giuseppe Verdi’s La traviata, één van de bekendste en meest geliefde opera’s ooit geschreven. De Nederlandse maestro Jeroen Weierink dirigeert.

Scène uit La traviata van het Charkov Staats Opera Theater.

La traviata vertelt het levensechte liefdesverhaal van Violetta en Alfredo. Violetta is een succesvolle courtisane in Parijs. Ze gaat al feestend door het leven en staat voortdurend in het middelpunt. Dan ontmoet ze Alfredo Germont, een romantische jongeman van buiten Parijs. Ze wordt voor het eerst écht verliefd.

Samen proberen Violetta en Alfredo op het platteland een leven op te bouwen, maar Alfredo’s vader vindt dat Violetta de naam van zijn familie in gevaar brengt en zegt haar de relatie te verbreken. Dat doet ze, al verscheurt het haar hart. Terug in Parijs gaat haar gezondheid bergafwaarts; al sinds het begin van het verhaal lijdt ze aan tuberculose. Op haar sterfbed wordt ze echter toch nog herenigd met Alfredo en zijn berouwvolle vader.

La traviata staat bol van de mooie en zeer bekende aria’s, duetten en koorscènes. Daaronder het drinklied ‘Libiamo ne’ lieti calici’ in de eerste akte, het beeldschone duet ‘Parigi, o cara’ bij de hereniging van Violetta en Alfredo en de ontroerende solo ‘Addio del passato’, net voor Violetta overlijdt.

Beeld van de laatste akte van La traviata bij het Charkov Staats Opera Theater.

Het Charkov Staats Opera & Ballet Theater brengt een klassieke uitvoering van Verdi’s werk. Dit operagezelschap behoort tot de oudste in de voormalige Sovjet-Unie. Meer dan zevenhonderd mensen werken voor het theater, zodat alle onderdelen van de productie, van de muziek tot de decors en kostuums, in eigen huis gemaakt kunnen worden. Het gezelschap toert regelmatig over de wereld, met zo’n 150 voorstellingen per jaar.

De tournee met La traviata staat onder leiding van Jeroen Weierink, vaste dirigent van Camerata Amsterdam en gastdirigent van veel buitenlandse orkesten. Weierink werkt regelmatig samen met het operagezelschap uit Charkov.

La traviata gaat op 17 november in première in Schouwburg Kunstmin in Dordrecht en doet tot en met 2 december nog negen theaters aan. Zie voor meer informatie de website van de Nationale Theaterkassa.

Vorig artikel

Theater an der Wien brengt Ring als trilogie

Volgend artikel

Gerhaher en Cheung geven liedrecital

De auteur

Redactie

Redactie