BinnenkortNieuws

Bartoli en Gabetta brengen Dolce Duello

Mezzosopraan Cecilia Bartoli en celliste Sol Gabetta vechten op maandag 27 november een muzikaal duel uit in het Concertgebouw. Ze zingen en spelen barokrepertoire. Cappella Gabetta begeleidt.

Sol Gabetta en Cecilia Bartoli. (© Esther Haase / Decca)

“Duelleren was populair in de achttiende eeuw”, beschrijft het Concertgebouw. “Het duel vond ook zijn weg naar het operahuis. Duet maakte steeds maar plaats voor duel: zangers en musici probeerden elkaar te overtreffen in virtuositeit en in schoonheid. In Dolce Duello brengen Cecilia Bartoli en Sol Gabetta deze barokke twisten naar het hier en nu. Wie zal er winnen?”

De twee solistes nemen repertoire van een groot aantal componisten mee om hun kunnen te tonen. Daaronder ‘Fortuna e speranza’ uit Nitocri van Caldara en ‘Aure! Andate e baciate’ uit Il nascimento dell’Aurora van Albinoni, beide gebracht als duet voor stem en cello.

Zangeres en celliste komen ook solo aan bod. Zo zingt Bartoli het bekende ‘Lascia la spina’ uit Il Trionfo del tempo e del Disinganno van Händel en speelt Gabetta het Celloconcert in d van Boccherini. Andere componisten op het programma zijn Hasse, Gabrielli, Pollarolo, Raupach en Gluck.

Cecilia Bartoli is één van de bekendste operazangers van dit moment. Ze heeft naam gemaakt met haar virtuoze zangstijl en haar originele projecten om onbekend operarepertoire voor het voetlicht te brengen. De jonge celliste Sol Gabetta maakt al ruim tien jaar carrière op het hoogste niveau. De afgelopen jaren debuteerde ze bij voorname orkesten als de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Zowel Bartoli als Gabetta heeft een voorliefde voor barokmuziek.

In hun ‘dolce duello’ heeft Gabetta een licht voordeel, aangezien de begeleiding verzorgd wordt door Cappella Gabetta, een ensemble dat geleid wordt door haar broer Andreas Gabetta als concertmeester.

Het concertprogramma van Bartoli en Gabetta is gebaseerd op hun recent bij Decca uitgebrachte cd Dolce Duello. Hieronder een fragment van de cd:

Zie voor meer informatie over het concert de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Krachtige Duc d’Albe krijgt matig slot

Volgend artikel

Cadeautip: Fliegende Holländer uit Madrid

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.