BinnenkortFeatured

Charkov Opera brengt nieuwe Parelvissers

Het Charkov Staats Opera & Ballet Theater uit Oekraïne gaat van 11 tot en met 28 januari op tournee met Georges Bizets opera De Parelvissers. De Nederlandse regisseur Marc Krone en de Nederlandse maestro Jeroen Weierink leiden de nieuwe productie.

Scène uit De Parelvissers. (© SH Alexandr)

Georges Bizet is het meest bekend van zijn hit Carmen, maar ook De Parelvissers, ruim twaalf jaar eerder gecomponeerd, is in Nederland zeer geliefd. Het werk heeft alles wat een goede opera moet hebben: fantastische muziek, die je vanaf het begin meesleept en betovert, en een aangrijpend verhaal waarin je je helemaal kunt verliezen.

De Parelvissers draait om vriendschap, liefde, trouw en verraad. Het verhaal speelt zich af in een dorpje in Sri Lanka. De parelvissers Nadir en Zurga zijn verliefd op dezelfde schoonheid, Leïla, maar om hun vriendschap te bewaren beloven ze elkaar dat ze geen toenadering tot haar zullen zoeken. Jaren verstrijken en ze verliezen Leïla uit het oog. Maar dan keert ze terug naar het dorp. Nadir herkent haar en valt voor haar. Hij kan zijn belofte aan Zurga simpelweg niet houden, maar dat heeft grote gevolgen.

Het Staats Opera Theater uit Charkov, één van de oudste theaters in de voormalige Sovjet-Unie, brengt een nieuwe productie van Bizets opera. Regisseur Marc Krone, bekend van zijn werk bij onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble en Opera Zuid, verzorgt de enscenering. Hij werkt samen met Karel Spanhak (decor), Marrit van der Burgt (kostuums) en André de Jong (choreografie). In Charkov omschreef de pers hun creatie als “eenvoudig, expressief en stijlvol”.

Scène uit De Parelvissers. (© SH Alexandr)

De Nederlandse dirigent Jeroen Weierink leidde onlangs bij de Charkov Opera een tournee met La traviata en verzorgt vanaf 14 december het populaire concertprogramma Wien bleibt Wien. Net als die beide titels bevat De Parelvissers tal van herkenbare melodieën, die nog lang blijven rondzingen.

De hoofdrollen zijn bezet met zangers uit het eigen solistenensemble van de Charkov Opera. Onder hen Julia Antonova als Leïla, Maxim Ledenev als Nadir en Nikita Marinchak als Zurga.

De tournee met De Parelvissers begint op 11 januari met een try-out in Theater de Lampegiet in Veenendaal. De première is een dag later in het Parktheater Eindhoven. Daarna volgen nog tien voorstellingen.

Zie voor de volledige speellijst en meer informatie de website van de Nationale Theaterkassa.

Vorig artikel

King Arthur als bonte revue bij BarokOpera

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Sint, Stan en Thijl

De auteur

Redactie

Redactie