AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Sint, Stan en Thijl

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 118.

Spanje, 5 december
Sint hoefde helemaal niet lang te denken wat hij u, de lezer, wilde schenken. Thomas Hampson, Amsterdam Sinfonietta en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor, samen uniek. Het draait ook hier in Cité uiteindelijk om de muziek.

Korte carrière in de UK
Hij kwam van het Theater an der Wien, ging naar het Glyndebourne Festival en vertrekt weer.

OperaWire een jaar oud
De Engelstalige website OperaWire bestaat een jaar. We citeren er regelmatig uit in Cité. Dit is de blijmoedige conclusie na hun eerste jaar: “The opera world is live and well.”

Even geduld a.u.b.
Aan het eind van dit seizoen in Amsterdam te zien, ook dan met Stéphane Degout en met George Benjamin voor het orkest.

“Puccini was geen koekenbakker”
Even de twee reclameboodschappen uitzitten en dan doorscrollen naar 17’35”. Daar begint het item van SBS Shownieuws over de première van La bohème, afgelopen vrijdag bij De Nationale Opera. De heren presentatoren geven boeiend commentaar, waarbij de vergelijking tussen opera en een onverdoofde behandeling bij de kaakchirurg nogal pregnant is.

Stan wordt weer Chevalier
Stanislas de Barbeyrac heeft een druk seizoen, dat gaat eindigen in Aix-en-Provence met de rol van Tamino in Die Zauberflöte. In Amsterdam zong hij de rol van de Chevalier de la Force in Dialogues des Carmélites, en die rol staat vanaf 8 december opnieuw op zijn programma, nu in Brussel. Het Franstalige Forum Opéra sprak de jonge tenor.

Colaatje bij Carmen
“Wat is de beste drank bij klassieke muziek?” wil het Music Magazine van de BBC weten.

Aussi en podcast
Tenor Benjamin Bernheim is op één van de leukste plekken van Parijs. Vanaf 18 december zingt hij Rodolfo in de nogal futuristisch ogende productie van La bohème door Claus Guth, met afwisselend Gustavo Dudamel en Manuel López-Gómez als dirigent.

De puristen zijn niet echt “étranglés” van Guths nieuwe enscenering van La bohème bij de Opéra national de Paris.

Claus Guth kan het allemaal uitleggen.

Siegfried als stream
Sinds een week is het derde deel van Der Ring des Nibelungen door Opera North te zien op OperaVision. Hier is enige uitleg bij het wat hilarische moment waarop Siegfried voor het eerst van zijn leven een vrouw ziet: “Das ist kein Mann!”

Vorweihnachtszeit
In Duitsland is het hebben – en zelf maken – van een adventkalender een belangrijk element in december. Bij de Deutsche Oper doen ze de kalender live.

Weihnachtliche Überraschungen
Ook in Leipzig viert de opera advent. De kalender staat online.

Dokken voor Thijl
Het project van het Utrechtsch Studenten Concert krijgt vastere vormen. U kunt doneren voor een degelijke financiële basis onder Thijl2018. Binnenkort leest u er meer over op Place de l’Opera.

Deftige agent
De jonge Nederlandse dirigent Manoj Kamps werkt regelmatig in Nederland, maar is ook vaak in Groot-Brittannië te vinden. Sinds kort zit daar ook zijn management. Hij wordt vertegenwoordigd door Jennifer Spencer van het prestigieuze IMG Artists. In de wandelgangen daar kan hij collega’s als Bychkov, Pappano of Van Zweden tegenkomen.

Reminiscence bump
Wat je jong hoort, blijft eenmaal oud nog bij je. Catherine Loveday heeft het onderzocht.

Mascagni op het witte doek
Het Royal Opera House is net begonnen aan een serie voorstellingen van Cav/Pag. De muziek uit Cavalleria rusticana is voor verschillende films gebruikt.

Kerstpret
Na vandaag mogen de bomen, ballen en stallen officieel uit de kast. Er kan ook gezongen worden.

Jarige Lenny
Leonard Bernstein zou afgelopen augustus 99 jaar oud zijn geworden. Er komt van alle kanten initiatief om de dirigent/componist/presentator en zijn muziek te herdenken. Volgens de website van de componist loopt dat herdenken door tot augustus 2019. Ook Nederland doet mee.

Telemann in Hamburg
De Elbphilharmonie in Hamburg vierde een Telemann-feestje met de opvoering van zijn opera Miriways. Het was voor het eerst sinds driehonderd jaar.

Sekseneutrale glitter
Voor Holland Opera componeert Oene van Geel een nieuw werk, Meermeisje. Er wordt al gewerkt aan de productie, die glitterkleding voorschrijft voor dames en heren. Eén van de dames is Kelly Poukens, die zich recent kandideerde voor het Internationaal Vocalisten Concours. Niek Idelenurg speelt Triton.

Vorig artikel

Charkov Opera brengt nieuwe Parelvissers

Volgend artikel

Reportage: Giovanni in de Elbphilharmonie

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    6 december 2017 at 21:09

    Niks mis met dit stukje promotie van La Bohème bestemd voor mensen die niets met opera hebben. Voor hen slaat Shownieuws precies de goede toon aan.