AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Ailyn, Arnold en Gerard

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 121.

Kerst en opera
OperaWire dook in de historie van Kerstmis in de opera. Er blijken meer dan zeven operaversies te bestaan van A Christmas Carol.

Waterballet
Het werd een natte kerst voor de Deutsche Oper in Berlijn. Een op hol geslagen sprinklerinstallatie zette het podium blank en dat betekende dat verschillende voorstellingen met kerst niet konden doorgaan.

Persoonlijke kerstwens
Matthew Rose gebruikte de smartphone-app Bitmoji om een hoogstpersoonlijke kerstgroet te fabriceren.

Kerstdeuntje
Niet iedereen houdt van de muziek die rond de kerst via de radio in winkels tot ons komt. Mariah, Wham of Bing, het wil nog weleens irriteren. Maar suffer dan dit kan het echt niet: een zingend theekransje van de Met Opera Guild.

Fossiele brandstof
Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner en Blitzen. Het zijn de namen van de rendieren van Santa Claus. Bach baseerde er een koorfragment uit de Matthäus-Passion op en Wagner koos één van de namen voor een karakter in Der Ring des Nibelungen. Maar bij het BBC Music Magazine zijn de rendieren wegbezuinigd.

Leestip
Bij kerst hoort muziek, maar ook een goed boek. De avonden bijvoorbeeld.

Tonale kerstmuziek
Ook de Tweede Weense School vierde kerst.

All I want for Christmas is Händel
Het kerstcadeau van het Britse zomerfestival Garsington Opera is hun versie van Händels Semele.

Psychoanalyse met kerst
De Lyric Opera komt met een zeer psychologische kerstquiz. Wij kwamen na het beantwoorden van de vragen uit op Peter Grimes van Britten.

Oh, it’s video!
Sopraan Ailyn Pérez sprak een kerstboodschap in te New York en ontdekte en passant de mogelijkheden van een smartphone.

Het jaar van Monteverdi
Het was Monteverdi-jaar en daarom herhaalt Bachtrack het interview met dirigent Sir John Eliot Gardiner over de Italiaanse componist.

Minder bitter
Van ons mag Twitter ook best wat minder bitter in het komende jaar. We eindigen deze aflevering daarom met een gedicht van Joseph Brodsky, dat door dirigent Manoj Kamps online werd geplaatst.

Vorig artikel

Opera in de media: week 52

Volgend artikel

Devieilhe en Barbera veroveren Zürich

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.