Binnenkort

Opera in de media: week 52

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 52 (23 – 29 december 2017) aandacht voor een karrenvracht kerstmuziek en speciale uitzendingen, waaronder een livestream van Il trittico in de regie van Lotte de Beer en een kerstconcert door Juan Diego Flórez.

Video

Trittico door Lotte de Beer
Lotte de Beers zeer geprezen enscenering van Il trittico van Puccini wordt op 23 december vanuit de Bayerische Staatsoper gestreamd en is vanaf zondag 24 december 11.00 uur tot precies een dag later terug te kijken. Dirigent Kirill Petrenko leidde het orkest, in de drie delen zongen solisten als Wolfgang Koch, Eva-Maria Westbroek, Ermonela Jaho en Ambrogio Maestri.
Staatsoper.tv: zaterdag 23 december om 19.00 uur en van 24 t/m 25 december on demand.

Juan Diego Flórez. (© James McMillan / Decca)

Juan Diego en Tony
Een ‘belcantokerstfeest’ richtten onlangs tenor Juan Diego Flórez en het koor en orkest van de Accademia Nazionale di Santa Cecilia onder leiding van Sir Antonio Pappano aan in de Sala Santa Cecilia in Rome. Werk van onder anderen Mozart, Rossini en Donizetti stonden op het programma.
Medici.tv: zaterdag 23 december om 20.00 u.

Thomas Oliemans in Carré
Bariton Thomas Oliemans had het de laatste maand van het jaar druk met recitals, zijn rol van Schaunard bij De Nationale Opera en zijn optreden tijdens Podium Witteman in Concert, dat in het Amsterdamse theater Carré werd opgenomen. Hij zong er Mahler bij het Radio Filharmonisch Orkest en croonde ‘Have yourself a merry little christmas’, begeleid door pianist Bert van den Brink.
NPO 2: zondag 24 december om 18.05 u.

Carols uit Cambridge
Britse kerst betekent carols, van componisten/arrangeurs als Rutter, Willcocks en Lauridsen. Hun werk wordt gezongen tijdens een klassieke dienst vanuit de Chapel of King’s College in Cambridge. Het koor van de kapel staat onder leiding van Stephen Cleobury.
BBC 2: zondag 24 december om 18.45 u.

Kerst in Wenen
Bekende vocalisten werken mee aan het Christmas in Vienna-concert vanuit het Wiener Konzerthaus. Olga Peretyatko-Mariotti, Anne Sofie von Otter, Juan Diego Flórez en Günter Haumer zingen kerstliederen, samen met de Wiener Sängerknaben. Stefan Gottfried staat voor het orkest van de Oostenrijkse radio.
Arte: maandag 25 december om 18.15 u.

Mariusz Kwiecien. (© M. Mikolajczik)

Bohème bij de BBC
Ook bij de BBC-tv is kersttijd La bohème-tijd. BBC Four brengt op eerste kerstdag een registratie van de opera van Puccini in de nieuwe enscenering door Richard Jones bij het Royal Opera House. Antonio Pappano dirigeert en onder anderen Michael Fabiano, Nicole Car en Mariusz Kwiecien zingen.
BBC Four: maandag 25 december om 20.00 u.

Barbier door Pelly
Il barbiere di Siviglia werd door regisseur Laurent Pelly geënsceneerd voor het Parijse Théâtre des Champs-Élysées. La Cercle de l’Harmonie zat in de bak met dirigent Jérémie Rhorer. In de hoofdrollen zongen Florian Sempey (Figaro), Michele Angelini (Almaviva), Catherine Trottmann (Rosina) en Robert Gleadow (Basilio).
Arte: vrijdag 29 december om 21.45 u.

Mozart in Wenen
De Wiener Staatsoper biedt op het eigen betaalkanaal een uitvoering van Mozarts Die Zauberflöte in een regie van Moshe Leiser en Patrice Caurier. René Pape zingt Sarastro, Jörg Schneider, Hila Fahima en Olga Bezsmertna zijn te zien in enkele van de andere rollen. De drie ‘Knaben’ worden geleverd door de Wiener Sängerknaben.
Staatsoper Live: vrijdag 29 december om 19.00 u.

Bohème in space
Claus Guth maakte “one great step for mankind” (of was het toch een misstap?) met zijn enscenering van La bohème in een ruimteschip. De uitvoering in de Opéra Bastille in Parijs is terug te kijken op Medici.tv. In de hoofdrollen zongen Nicole Car (Mimì), Aida Garifullina (Musetta) en Atalla Ayan (Rodolfo).
Medici.tv: on demand.

Audio

Christiane Karg. (© Steven Haberland)

Figaro bij de Met
Christiane Karg, Adam Plachetka en Luca Pisaroni zijn enkele van de solisten in de opera Le nozze di Figaro van Mozart. De uitvoering bij de Metropolitan Opera in New York wordt uitgezonden in het operaprogramma van de BBC-radio. Het koor en orkest van het operahuis worden gedirigeerd door Harry Bicket.
BBC Radio 3: zaterdag 23 december om 19.30 u.

Scarlatti met kerst
Ilse Eerens is te gast in het Zondagochtend Concert. Samen met Musica Amphion onder leiding van Pieter-Jan Belder zingt ze de Cantata pastorale per la nascitá di Nostro Signore van Alessandro Scarlatti.
NPO Radio 4: zondag 24 december om 11.00 u.

Bach in de Kerstmatinee
Het vijfde en zesde deel uit het Weihnachtsoratorium van Bach klinken na de vijfde van Bruckner in het Zondagmiddagconcert. Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt gedirigeerd door Trevor Pinnock, enkele van de solisten zijn sopraan Marlis Petersen, alt Ursula Eittinger en tenor Daniel Behle. Ook het net bekroonde Nederlands Kamerkoor werkt mee aan de uitvoering, opgenomen in 2016.
NPO Radio 4: zondag 24 december om 14.00 u.

B’Rock in Scheveningen
Recent opgenomen in Scheveningen: het Magnificat van Bach en het Magnificat van Kuhnau. Het Vlaamse ensemble B’Rock en Vocalconsort Berlin onder leiding van Benjamin Bayl voerden de werken op 16 december uit in het Zuiderstrandtheater.
NPO Radio 4: zondag 24 december om 20.00 u.

Benjamin Hulett.

Kerstmatinee in het Concertgebouw
Philippe Herreweghe dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest in de Hohe Messe van Bach. De solisten tijdens de kerstmatinee zijn onder anderen sopraan Dorothee Mields, countertenor Alex Potter en tenor Benjamin Hulett. Ook het eigen koor van Herreweghe, Collegium Vocale Gent, werkt mee aan deze uitvoering. Het concert is ook live te zien op tv, bij NPO 2.
NPO Radio 4: maandag 25 december om 14.00 u.

Erismena in Aix
Cappella Mediterranea en dirigent Leonardo García Alarcón waren afgelopen najaar in Amsterdam voor Eliogabalo. Een andere van de 27 opera’s van Cavalli, Erismena, werd door hen uitgevoerd tijdens het Festival d’Aix-en-Provence in de zomer van 2017. Francesca Aspromonte zong de titelrol, andere solisten waren onder anderen Carlo Vistoli en Susanna Hurrell.
BBC Radio 3: donderdag 28 december om 15.00 u.

Händel in Vredenburg
In 2008 nam AVROTROS een uitvoering op in het toenmalige Vredenburg Leidsche Rijn. Dirigent Kenneth Montgomery (die in de stemlijst voor de Opera van het Jaar 2017 staat met La clemenza di Tito), leidde het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. De solisten waren Lucy Crowe, Amanda Forsythe en anderen. Op het programma stond van Händel L’Allegro, Il Penseroso ed il Moderato, een oratorium in drie delen.
NPO Radio 4: vrijdag 29 december om 20.00 u.

Weektip

Kerstfilm
Muzikaal past de weektip helemaal niet in deze rubriek, ook al omdat componist/schrijver Leslie Bricusse geen noot schijnt te kunnen lezen of schrijven. Maar zijn muziek voor de film Scrooge, naar A Christmas Carol van Charles Dickens, werd beroemd. In de podcast die Studio Nibelheim maakte, legt Frommermann Mattijs van de Woerd uit waarom de film Scrooge uit 1970 zo veel indruk maakte. De complete film staat online:

Vorig artikel

Studio Nibelheim: kerst met Frommermann

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Ailyn, Arnold en Gerard

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.