BinnenkortHeadline

Kerstmis in operaland

Hoe vieren de grote operahuizen Kerstmis? Erg verschillend, blijkt uit een rondgang langs hun websites. Er staan opera’s van Puccini, Rossini, Mozart, Strauss, Offenbach, Rameau en Verdi op het programma. Zie hieronder voor een overzicht.

Amsterdam
De Nederlandse Opera heeft op Tweede Kerstdag een matinee van haar productie van La fanciulla del West gepland. De regie van Nikolaus Lehnhoff en zeker de muzikale inbreng van de hoofdsolisten Eva-Maria Westbroek, Lucio Gallo en Zoran Todorovich werden enthousiast onthaald bij de première.

Berlijn
De Deutsche Oper Berlin speelt op Eerste Kerstdag tweemaal Il Barbiere di Siviglia. ’s Middags met Yosep Kang en Jana Kurucová als Almaviva en Rosina, ’s avonds met Lawrence Brownlee en Ketevan Kemolidze.

De 'kerstproductie' van DNO: La fanciulla del West met Eva-Maria Westbroek (foto: Clärchen & Matthias Baus).
De 'kerstproductie' van DNO: La fanciulla del West met Eva-Maria Westbroek (foto: Clärchen & Matthias Baus).

Ook bij de Staatsoper unter den Linden is het een drukke bedoening rond de kerst. Op Eerste Kerstdag voert het La Bohème uit met Anna Samuil (Mimi) en Charles Castronovo (Rodolfo). Op Tweede Kerstdag zijn er twee uitvoeringen van Die Zauberflöte te zien met zangers als Stephan Rügamer, Adriane Queiroz en Cornelia Götz.

Londen
Het Royal Opera House kiest op Tweede Kerstdag voor La Bohème. Geen gekke kerstkeuze, aangezien Puccini’s opera zich deels rond Kerstmis afspeelt. Het Londense operahuis trakteert haar bezoekers op een zeer traditionele enscenering uit 1974. Er wordt met een dubbele bezetting van de hoofdrollen gewerkt. Op 26 december staan Teodor Ilincai (Rodolfo), Hibla Gerzmava (Mimi), Gabriele Viviani (Marcello) en Inna Dukach (Musetta) ingeroosterd. Andris Nelsons dirigeert.

Milaan
Het Teatro alla Scala doet niets met Kerstmis. Op 23 december is nog wel een Carmen met Jonas Kaufmann, Erwin Schrott en Anita Rachvelishvili te zien, maar daarna is er tot 29 december even een break.

New York
De Metropolitan Opera pakt flink uit op Tweede Kerstdag. ’s Middags is Elektra te zien met Susan Bullock in de titelrol en verder zangers als Deborah Voigt en Felicity Palmer. Fabio Luisi dirigeert. ’s Avonds volgt Les Contes d’Hoffmann met Joseph Calleja in de hoofdrol en verder onder andere Anna Netrebko en Kate Lindsey. Deze productie was afgelopen zaterdag in diverse Nederlandse bioscopen te zien.

Parijs
De Opéra National de Paris heeft op Eerste Kerstdag een opera van eigen bodem gepland in het beroemde Palais Garnier: Platée van Jean-Philippe Rameau. De productie is van Laurent Pelly, Marc Minkowski dirigeert. Solisten zijn onder andere Paul Agnew, Mireille Delunsch en Judith Gauthier. Verder is er op beide kerstdagen veel ballet te zien.

Wenen
De Wiener Staatsoper denkt aan de kleintjes met Kerstmis. Op beide kerstdagen staat de voorstelling ‘Wagners Nibelungenring für Kinder’ op het programma. Voor volwassenen staat op Tweede Kerstdag een voorstelling van Verdi’s Macbeth geprogrammeerd. Simon Keenlyside zingt Macbeth, Erika Sunnegardh is zijn vrouw. Deze productie werd overigens bij de première zeer negatief ontvangen door pers en publiek.

Vorig artikel

Orkestbakongelukken en meer raars in 2009

Volgend artikel

Futuristische Ring verliest kracht in Walküre

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.