BinnenkortBuitenland

De Munt koppelt Dallapiccola aan Rihm

De Munt in Brussel brengt op dinsdag 16 januari een double bill van Il prigioniero en Das Gehege in première. De opera’s van Luigi Dallapiccola en Wolfgang Rihm worden geënsceneerd door Andrea Breth.

Ángeles Blancas Gulín in repetitie voor Das Gehege. (© Hugo Segers / La Monnaie – de Munt)

“De twee werken vormen een tweeluik waarin ambivalente verhoudingen tussen slachtoffers en beulen elkaar afwisselen en waarin individuele vrijheid en de mogelijke impasses van onze ‘vrije wereld’ in vraag gesteld worden”, stelt de Munt in toelichting op de combinatie van Il prigioniero uit 1950 en Das Gehege uit 2006.

In Il prigioniero hoopt een gevangene op vrijlating sinds zijn cipier hem ‘broeder’ noemt. Als zijn celdeur opengelaten wordt, wacht hem echter de dood op de brandstapel.

In Das Gehege bevrijdt een vrouw een arend uit zijn kooi. De vrouw is op erotische wijze gefascineerd door het dier, maar hij blijkt oud en krachteloos te zijn. De vrouw schiet hem daarop neer.

Regisseur Andrea Breth, bekend van Manon Lescaut, Macbeth en De Speler bij De Nationale Opera, verbindt beide werken in haar regie. Ze werkt samen met dirigent Franck Ollu.

Sopraan Ángeles Blancas Gulín zingt in Il prigioniero de rol van La Madre en vertolkt in Das Gehege de enige rol die het werk heeft, die van Die Frau. Georg Nigl is de gevangene in Il prigioniero, naast John Graham-Hall als de Carceriere en de Grande Inquisitore.

De double bill gaat op 16 januari in première in de Muntschouwburg en is daar in totaal zeven keer te zien. Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Vorig artikel

YouTube-portret: Isoldes Liebestod

Volgend artikel

401NederlandseOperas naar Amsterdam

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.