Binnenkort

401NederlandseOperas naar Amsterdam

401NederlandseOperas organiseert op zondagmiddag 14 januari voor het eerst een concert in Amsterdam. In de concertzaal van De Nieuwe KHL zingen heldentenor Hendrik Vonk en sopraan Barbara Schilstra opera-aria’s en -duetten van vergeten Nederlandse componisten.

Sopraan Barbara Schilstra. (© Allard Willemse)

401NederlandseOperas is een initiatief van René Seghers, die sinds 2012 onderzoek doet naar de honderden Nederlandse operapartituren in de collectie van het Nederlands Muziek Instituut. Dit jaar verzorgt hij een aantal concerten in de eigen programmering van De Nieuwe KHL, een historisch pand aan de Oostelijke Handelskade 44A in Amsterdam, vroeger een koffiehuis voor kapiteins, personeel en passagiers.

Het eerste concert in De Nieuwe KHL staat in het teken van operafragmenten van Nederlandse componisten uit de periode 1852-1932. De helft van de werken wordt voor het allereerst opgevoerd, aangezien ze tijdens de levens van de componisten geen uitvoering kregen. Daaronder stukken uit Hero und Leander en Ulysses van Jan Brandts Buys, de meeste succesvolle Nederlandse operacomponist uit de geschiedenis.

Het programma bevat verder werken van Charles van der Does (hofcomponist van Willem III), Henri Lucas, M.C. van de Rovaart en Cornelis Dopper. De selectie komt deels uit het ‘Nederlands heldentenorprogramma’ van 401NederlandseOperas en biedt tegelijk een sneak preview van het Jan Brandts Buys Festival dat in september georganiseerd zal worden.

De solisten Hendrik Vonk en Barbara Schilstra worden begeleid door Wolter Willemsen op de piano.

Het concert begint om 16.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn te reserveren via info@denieuwekhl.nl. Zie voor meer informatie de website van 401NederlandseOperas.

Vorig artikel

De Munt koppelt Dallapiccola aan Rihm

Volgend artikel

Chailly laat orkest zinderen in Chénier

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.