AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Roberto, Louise en Anna

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 125.

CavPag met Roberto
De double bill Cavalleria Rusticana van Mascagni en Pagliacci van Leoncavallo wordt deze maand in New York opgevoerd. NTR Opera Live zond de zaterdagmatinee onlangs live uit. In deze video vertelt hoofdrolzanger Roberto Alagna over de discussie over einde van de opera Pagliacci.

Wagner op maandag
De Bayerische Staatsoper ging volledig los op Twitter over de voorstelling en de livestream van Die Walküre van afgelopen maandag. De opname is nog on demand te zien. Het einde, met Brünnhilde in een ring van vuur in de vrij abstracte, moderne enscenering, wordt meteen daarna enorm gerelativeerd door het pompeuze voordoek van de Bayerische Staatsoper.

Hebben is houden
Geen stream, maar een heuse download van het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en solisten Maartje Rammeloo, Fabio Trümpy en André Morsch. Schuberts Stabat Mater krijgt u gratis van NPO Radio 4.

Anna over Rossini
Dat Rossini al op zijn 37ste stopte met het componeren van opera’s snapt Anna Bonitatibus wel. “Can you imagine writing five operas a year for 20 years? And travelling around Europe?” Ze vertelde aan Mark Pullinger van Bachtrack over haar liefde voor de Italiaan.

Luchtdicht verpakt
De kostuums voor de nieuwe voorstelling Uitvinders van Holland Opera zijn binnen. Tenor Erik Slik krijgt een zilveren hood.

Wonnewörter
In de stijl van een bekende Duitse woordenboekenserie wordt een Wagner-term verklaard. De componist verzon veel nieuwe woorden; de verzameling in Wagners Wörter bestaat uit 800 termen.

Benjamin terugkijken
Met een gratis account op Medici.tv kun je concerten in ‘replay’ bekijken voor ze achter de paywall verdwijnen. Het optreden van tenor Benjamin Bernheim bijvoorbeeld, onlangs in Bordeaux. Forum Opéra noemde het recital “émouvant”. Hij zong onder anderen Duparc, Fauré en Bizet.

Save your kisses
Echte muziekkenners weten daar niks van, maar dit zanggroepje won in 1976 het Eurovisiesongfestival. De muziek van Telemann is nóg ouder.

Met geschiedenis
De documentaire die Susan Froemke maakte over de geschiedenis van de Metropolitan Opera in New York gaat eind deze maand in première. Fragmenten, onder meer van het interview met Leontyne Price, waren al te zien tijdens de Live in HD-vertoningen in de bioscopen.

Birthday boy van 77 jaar
Plácido Domingo ontving onder meer via Twitter de nodige felicitaties. Maar collega Luca Pisaroni trof hem in het vliegtuig naar New York en kon de zanger persoonlijk feliciteren.

https://twitter.com/lucapisaroni/status/955187297120587777

Peter in Magdeburg
De Nederlandse bariton Peter Bording zingt de titelrol in de opera Dantons Tod van Gottfried von Einem. Er zijn nog een paar kansen om hem te zien.

Hinter die Kulissen
Achter de schermen van de Elbphilharmonie.

Lorenzo
Schoonvader en schoonzoon Thomas Hampson en Luca Pisaroni zingen de hoofdrollen in een nieuwe opera over het leven van Lorenzo da Ponte. De librettist van Mozart schreef de teksten voor Don Giovanni, Così fan tutte en Le nozze di Figaro. In april 2019 is de première gepland van de opera The Fenix, van componist Tarik O’Regan en librettist John Caird bij de Houstand Grand Opera.

Kreet
We zingen “heya” langs de schaatsbaan en “olé, olé” bij het voetbalveld. Lang daarvoor verzon Wagner een eigen kreet voor de wedstrijden van de Walküren.

You never know
Een hart onder de riem door Louise Alder voor zangers die auditeren of deelnemen aan een concours.

Vorig artikel

Wesseling vertrekt bij Opera Academy

Volgend artikel

Van der Heijden laat haar Franse kant zien

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.