Binnenkort

Opera in de media: week 5 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 5 ( 26 januari – 2 februari 2018) aandacht voor countertenor Tim Mead met Vivaldi in Parijs en sopraan Sonya Yoncheva met Verdi, Puccini en Giordano.

Video

Miranda van Kralingen. (© Morten de Boer)

Podium Witteman met Miranda van Kralingen
In het tv-programma Podium Witteman wijdt sopraan Miranda van Kralingen samen met pianist Mike Boddé een serie aan het stemgebruik en de vele manieren om te zingen. Ze nam eind 2016 afscheid als directeur van Opera Zuid en is naast zangeres ook bekend als zangpedagoge.
NPO 2: zondag 28 januari om 18.05 u.

Mead met Vivaldi
Countertenor Tim Mead maakt deze maand zijn debuut bij de Parijse opera in Jephta. Vorig jaar was hij ook in de hoofdstad van Frankrijk. Hij trad op tijdens het Festival de Paris 2017. Op het programma stonden Nisi Dominus en Stabat Mater van Vivaldi. De Brit werd begeleid door het ensemble Les Accents met dirigent Thibault Noally.
Arte: zondag 28 januari om 18.25 u.

Muziek uit de tijd van de Zonnekoning
Op de plek waar Lodewijk XIV op 1 september 1715 stierf, trad driehonderd jaar later het ensemble Les Arts Florissants van dirigent William Christie op. In de opname uit de zomer van 2015 klinkt Franse barok van componisten als Lully, Charpentier en Delalande. Arte zendt de registratie op de late zondagavond uit.
Arte: zondag 28 januari om 00.15 u.

Piotr Beczala. (© Anja Frers)

Carmen in Wenen
De Wiener Staatsoper wil graag uw e-mailadres en in ruil daarvoor kunt u naar de opera Carmen kijken. De – bij uitzondering gratis – livestream wordt op maandag uitgezonden vanuit het operahuis in Wenen. In de hoofdrollen zingen onder anderen Margarita Gritskova, Piotr Beczala en Carlos Álvarez. Voor het orkest staat Jean-Christophe Spinosi, de enscenering is van Franco Zeffirelli.
Staatsoper Live: maandag 28 januari om 19.00 u.

Bernheim in Bordeaux
Het recital dat tenor Benjamin Bernheim onlangs gaf in Bordeaux is terug te zien op Medici.tv. Het is noodzakelijk een gratis inlog aan te maken, maar dan is er meer dan 70 minuten lied (Fauré, Duparc) en opera (Massenet, Gounod) te horen en te zien van de zanger en zijn pianiste Florence Boisolle.
Medici.tv: on demand.

Audio

Bernstein in de Matinee
Eerste symfonieën van Brahms en Bernstein staan op het programma van de NTR ZaterdagMatinee. Voor die van Bernstein werkt mezzosopraan Sasha Cooke mee. Het Radio Filharmonisch Orkest staat onder leiding van Edo de Waart.
NPO Radio 4: zaterdag 27 januari om 14.00 u.

Tosca in New York
Terwijl NTR Opera Live een week overslaat vanwege de Strijkkwartet Biënnale gaat de BBC-radio door met opera op zaterdag. Vanuit de Metropolitan Opera in New York hoort u Puccini’s Tosca. In de cast namen als Sonya Yoncheva als Tosca en Vittorio Grigolo als Cavaradossi. Het orkest staat onder leiding van Emmanuel Villaume.
BBC Radio 3: zaterdag 27 januari om 19.30 u.

Sonya Yoncheva. (© Julian Hargreaves / Sony Classical)

Sonya op zondag
Delen uit de opera Pique Dame van Tsjaikovski staan op het programma van het eerste uur van Ernst Daniël. In zijn tweede uur draait Smid opnamen van het nieuwe album van sopraan Sonya Yoncheva, dat helemaal gewijd is aan Verdi.
NPO Radio 4: zondag 28 januari om 18.00 u.

Een dag Schubert
De muziek van Franz Schubert stond centraal tijdens de Componistendag 2018 in Maastricht. Vocale medewerking werd verleend door Collegium Vocale Gent en door bariton Thomas Oliemans, die de cyclus Winterreise zong. Hij werd begeleid door Roger Vignoles.
NPO Radio 4: zondag 28 januari om 20.00 u.

Bernstein bij de BBC
Op zaterdag neemt de BBC-radio het concert op en op maandag 29 januari wordt het uitgezonden: een ode aan Leonard Bernstein door het BBC Symphony Orchestra met dirigent David Charles Abell. Naast de Serenade voor viool klinkt de liedcyclus Songfest. Solisten als Sophia Burgos, Nicky Spence en J’Nai Bridges zingen de liederen op muziek van Bernstein en op teksten van onder anderen Gertrude Stein en Edgar Allen Poe.
BBC Radio 3: maandag 29 januari om 20.30 u.

Yoncheva met Giordano
De donderdagmiddagopera op de BBC is deze donderdag de onbekende opera Siberia van Umberto Giordano. Ook hier is de soliste Sonya Yoncheva, naast onder anderen Murat Karahan. De uitvoering tijdens het Montpellier Festival in Frankrijk werd muzikaal geleid door Domingo Hindoyan.
BBC Radio 3: donderdag 1 februari om 15.00 u.

Strijken en zingen
Er wordt tijdens de Strijkkwartet Biënnale in het Muziekgebouw aan ’t IJ ook gezongen. Sopraan Katharine Dain werkt mee aan het optreden van het Cuarteto Quiroga en Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss. Er klinkt muziek van onder anderen José Maria Sánchez en Pierre de la Rue.
NPO Radio 4: donderdag 1 februari om 20.00 u.

Weektip

Opera van Hasse
Nog tot eind februari geeft de Nederlandse Reisopera voorstellingen van zijn nieuwe productie Siroe, re di Persia van Johann Adolf Hasse. Diens muziek is niet zo heel erg bekend in Nederland. Om te wennen aan de stijl van componeren en zingen deze week een Hasse-opera als tip: La serva scaltra, opgenomen in november 2005 in het Teatro Coccia in het Italiaanse Novara. De opvoering werd geleid door dirigent Massimiliano Toni.

Vorig artikel

ZaterdagMatinee brengt Verdi's requiem

Volgend artikel

Verbluffende barokzang in Siroe, re di Persia

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.