Binnenkort

ZaterdagMatinee brengt Verdi’s requiem

Het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Vlaams Radio Koor voeren op 3 februari Verdi’s beroemde requiem uit in de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw. Edo de Waart dirigeert.

Edo de Waart. (© Bobby Lee)

Giuseppe Verdi componeerde zijn requiem na het overlijden van zijn goede vriend Alessandro Manzoni, een bekend schrijver, in 1873. Al eerder had hij zich echter aan de liturgische muziekvorm gewaagd, toen hij na het overlijden van Rossini in 1868 een ‘Libera me’ schreef, onderdeel van een uiteindelijk mislukt plan om met meerdere collega’s een requiem te schrijven.

Verdi’s requiem groeide uit tot één van de bekendste dodenmissen ooit geschreven. Het is een imposant, overweldigend werk, met een aanzienlijke rol voor het immense koor. De NTR ZaterdagMatinee schakelt er naast het Groot Omroepkoor, frequent te horen in de concertserie, het Vlaams Radio Koor voor in.

De vier uitdagende solopartijen in het requiem zijn bezet met sopraan Leah Crocetto, mezzosopraan Veronica Simeoni, tenor Brian Jagde en bas John Relyea. Crocetto en Jagde komen volgende week uitgebreid aan het woord op Place de l’Opera over hun aanstaande optreden.

De uitvoering begint om 14.15 uur en is live te horen op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Paul Appleby: “Tom Rakewell past bij mij”

Volgend artikel

Opera in de media: week 5 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.