BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Westbroek genomineerd voor Opera Award

De genomineerden voor de International Opera Awards 2018 zijn bekendgemaakt. In de categorie ‘Female Singer’ staat de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek op de shortlist. Ook de opname van Louis Andriessens Theatre of the World maakt kans op een prijs.

BBC Radio 3-presentator Petroc Trelawny presenteert het Opera Award-gala voor de derde maal op rij. (© International Opera Awards)

De Internationaal Opera Awards zijn een initiatief van Opera Magazine en BBC Radio 3 en vinden voor de zesde keer plaats. Onder leiding van Opera Magazine-redacteur John Allison heeft een internationale jury in achttien categorieën artiesten, gezelschappen en platenlabels genomineerd. De shortlist bevat namen uit dertig landen, wat de kosmopolitische aard van opera moet weerspiegelen.

Er zijn dit jaar een record aantal mensen genomineerd. In de categorie ‘Female Singer’ moet de Nederlandse Eva-Maria Westbroek het opnemen tegen Malin Byström (Salome bij De Nationale Opera in juni 2017), Carmen Giannattasio, Barbara Hannigan (ook geen onbekende in Nederland), Hui He en Ermonela Jaho.

Bij de heren zijn Piotr Beczala, Günther Groissböck (momenteel te zien als Marke in Tristan und Isolde bij De Nationale Opera), Peter Mattei, Eric Owens, Simone Piazzola en Michael Spyres genomineerd.

De categorie ‘Recording (Complete Opera)’ bevat nog een Nederlands succes: de opname van Theatre of the World van Louis Andriessen, uitgebracht bij Nonesuch, moet het opnemen tegen opnames van Les Troyens, Armide, The Greek Passion, Uthal en Lohengrin.

Onder de zes dirigenten die kans maken op een award bevindt zich Marc Albrecht, chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest. De operahuizen die dit jaar in de prijzen kunnen vallen zijn de Bayerische Staatsoper, La Fenice, de Lyric Opera of Chicago, de Oper Graz, Opera North en het Teatro Real.

De internationale jury bepaalt de winnaars in alle categorieën behalve de ‘Readers’ Award’. Daarvoor zijn Cecilia Bartoli, Joyce DiDonato, Bryan Hymel, Ambrogio Maestri, Karita Mattila, René Pape, Luca Pisaroni en Pretty Yende geselecteerd. Stemmen kan via de website van de Opera Awards. Daar is ook een volledig overzicht van de genomineerden te vinden.

De winnaars worden op 9 april bekendgemaakt tijdens een gala-avond in het London Coliseum, gepresenteerd door Petroc Trelawny en omlijst met optredens van bekende operazangers.

Vorig artikel

Metropolitan Opera speelt puntgave Tosca

Volgend artikel

Camilla Nylund excelleert in Capriccio

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.