Binnenkort

Opera in de media: week 6 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 6 (3 – 9 februari 2018) aandacht voor het requiem van Verdi in de NTR ZaterdagMatinee en voor de opera Le tribut de Zamora van Charles Gounod met Judith van Wanroij.

Video

Raphaël Pichon dirigeert onder anderen Bach en Buxtehude op Culturebox. (© Bertrand Pichene)

Bach door Pygmalion
Muziek van Bach uit een vroege periode, aangevuld met werk van onder andere Buxtehude, wordt uitgevoerd door het ensemble Pygmalion onder leiding van Raphaël Pichon. De solisten zijn onder anderen Maïlys de Villoutreys, Reinoud Van Mechelen en Thomas Bauer.
Culturebox: dinsdag 6 februari om 20.30 u.

Tell in Saarbrücken
Een opname van de opera Guillaume Tell van Rossini uit het Staatstheater Saarbrücken is nog tot eind april on demand te zien op Arte Concert. De regie werd verzorgd door Roland Schwab, het orkest stond onder leiding van Sébastien Rouland. In de hoofdrollen zongen onder anderen Davide Damiani, Sungmin Song en Anieszka Hauzer.
Arte Concert: on demand.

Moderne opera uit Ierland
De opera The Second Violinist, een “hedendaagse opera-thriller” die de ondergang van een jonge violist in een obsessie als thema heeft, werd gecomponeerd door Donnacha Dennehy op een libretto van Enda Walsh. Het verhaal verwijst naar het leven van componist Carlo Gesualdo. De productie van de Irish National Opera en Landmark Productions werd in 2017 bekroond met de Fedora Generali-prijs.
OperaVision: on demand.

Audio

Verdi in de Matinee
Edo de Waart dirigeert in de NTR ZaterdagMatinee het requiem van Verdi. Bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor soleren sopraan Leah Crocetto, mezzosopraan Veronica Simeoni, tenor Brian Jagde en bas John Relyea.
NPO Radio 4: zaterdag 3 februari om 14.00 u.

Judith van Wanroij boekt een groot succes in een onbekende Gounod in München. (© Gerard de Haan)

Judith van Wanroij in München
De lokale recensent was erg te spreken over de cast van de opera Le tribut de Zamora van Charles Gounod: “Mit einer erstklassigen Leistung wartete das international besetzte Sängerensemble auf, allen voran die niederländische Sopranistin Judith van Wanroij.” De sopraan zong de titelrol in de concertante uitvoering in het Prinzregententheater van München. De opname van enkele dagen geleden wordt zaterdag uitgezonden door NTR Opera Live. Grote kans dat ook het werk van Couperus aan de orde komt, want de opera speelt een rol in zijn boek Eline Vere.
NPO Radio 4: zaterdag 3 februari om 19.00 u.

Il Trovatore bij de Met
Met sopraan Maria Agresta als Leonora, tenor Yonghoon Lee als de troubadour Manrico en mezzosopraan Anita Rachvelishvili als Azucena brengt de New Yorkse Metropolitan Opera op zaterdag de opera Il Trovatore van Verdi. Marco Armiliato dirigeert het koor en orkest van de Met.
BBC Radio 3: zaterdag 3 februari om 19.30 u.

Chris en Chris
In oktober 2016 speelde de Berliner Philharmoniker onder leiding van Bernard Haitink in de Philharmonie in Berlijn. Naast Schuberts achtste symfonie stond Mahlers Lied von der Erde op het programma. Solisten waren tenor Christian Elsner en bariton Christian Gerhaher.
NPO Radio 4: zondag 4 februari om 14.00 u.

Giudutta en Güden
In het programma van Ernst Daniël Smid hoort u in het tweede deel hoogtepunten uit Giuditta, de laatste operette van Franz Léhar. Daarvoor is een portret te horen van de Oostenrijkse sopraan Hilde Güden.
NPO Radio 4: zondag 4 februari om 18.00 u.

Pärt in het Avondconcert
Rechtstreeks vanuit het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam zendt het MAX Avondconcert het optreden van het Ests Kamerkoor uit. Het programma bestaat uit a capellamuziek onder het motto: “Arvo Pärt en de vocale rijkdom van Estland”.
NPO Radio 4: dinsdag 6 februari om 20.00 u.

Teuzzone op de BBC
De weinig uitgevoerde opera Teuzzone van Vivaldi werd opgenomen in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. Onder muzikale leiding van Jordi Savall speelde het ensemble Le Concert des Nations en zongen de solisten, onder wie Paolo López, Marta Fumagalli en Furio Zanasi.
BBC Radio 3: donderdag 8 februari om 15.00 u.

Bach in Eindhoven
Binnenkort begint het Bach-passieseizoen. Nu al kunt u op Radio 4 luisteren naar het optreden van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven met werken van Bach, waaronder Bleib bei uns, denn es will Abend werden en Du Hirte Israel, höre. De uitzending komt rechtstreeks vanuit het Muziekgebouw Eindhoven.
NPO Radio 4: donderdag 8 februari om 20.00 u.

Weektip

Dit weekend maakt sopraan Leah Crocetto naast tenor Brian Jagde haar Amsterdamse debuut. De twee zingen in het requiem van Verdi in de NTR ZaterdagMatinee onder leiding van Edo de Waart. Crocetto zong vijf jaar geleden in Parijs bij het Orchestre national de France onder leiding van Daniele Gatti. De opname van het concert, met werk van Verdi, werd gemaakt in het Théâtre des Champs-Elysées in 2013.

Vorig artikel

Crocetto en Jagde debuteren in Amsterdam

Volgend artikel

Meeslepende Rake’s Progress bij DNO

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.