BinnenkortNieuws

Gergiev zwaait Walküre op Gergiev Festival

Valery Gergiev viert van 13 tot en met 16 september zijn 30-jarige band met de stad Rotterdam tijdens een extra feestelijk Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival. Op het programma onder meer de eerste akte van Die Walküre.

Valery Gergiev, dertig jaar verbonden aan Rotterdam. (© Pim Top)

Valery Gergiev maakte in 1988 zijn debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO). Het concert was een triomf. In 1989 werd hij vaste gastdirigent van het orkest en in 1995 chef-dirigent, wat hij tot 2008 bleef. Daarna bleef hij terugkeren naar Rotterdam in het kader van het naar hem vernoemde festival, dat sinds 1996 bestaat.

Om zijn jubileum te vieren, laat Gergiev in september meerdere kanten van zichzelf zien in drie grotezaalconcerten in De Doelen. Voor operaliefhebbers is het eerste concert (13 september) zeer aantrekkelijk. Gergiev leidt het RPhO in het ‘Vorspiel’ en de ‘Liebestod’ uit Tristan und Isolde en in de eerste akte uit Die Walküre. De gerenommeerde Wagner-zangers Anja Kampe, Mikhail Vekua en Mikhail Petrenko soleren.

In het tweede concert laat Gergiev zich zien als dirigent van symfonisch werk. Hij leidt Mahlers zesde symfonie. In het derde concert klinkt de wereldpremière van Über Liebe und Hass, een oratorium van de Russische componist Sofia Goebaidoelina. Het RPhO wordt vergezeld door het koor van het Mariinsky Theater en vier Russische solisten, onder wie wederom Mikhail Vekua en Mikhail Petrenko.

De drie grote concerten worden omlijst door recitals, een koorconcert en een familievoorstelling van Doornroosje van Tsjaikovski.

Passe-partouts en dagkaarten zijn inmiddels te bestellen. Losse kaarten zijn vanaf 15 mei te koop. Zie voor meer informatie de website van het Gergiev Festival.

Vorig artikel

Kamerorkest speelt requiem van Fauré

Volgend artikel

Sampson zingt Schubert met veel expressie

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.