Binnenkort

Kamerorkest speelt requiem van Fauré

Het Nederlands Kamerorkest en het Nederlands Kamerkoor voeren van 1 tot en met 4 maart Gabriel Fauré’s beroemde requiem uit in Alkmaar, Amsterdam en Haarlem. Sopraan Judith van Wanroij en bariton Martijn Cornet soleren.

Martijn Cornet zingt de baritonsolo in Fauré’s requiem. (© Sarah Wijzenbeek)

Het requiem van Fauré behoort tot de bekendste en geliefdste dodenmissen ooit gecomponeerd. De Franse componist schreef het werk tussen 1887 en 1890. Het Nederlands Kamerorkest omschrijft het “niet als een klacht van angst en ontzetting, maar als een innerlijke aanvaarding van ’s mensen sterfelijkheid”. Bekende delen uit de mis zijn het ‘Hostias’ voor bariton en het ‘Pie Jesu’ voor sopraan.

Voor de twee solopartijen heeft het Amsterdamse orkest twee bekende Nederlandse zangers geëngageerd. Bariton Martijn Cornet verlaat voor de uitvoeringen even zijn vaste stek Essen, waar hij een huiscontract heeft bij het Aalto-Musiktheater. Sopraan Judith van Wanroij is nu nog in Toulouse voor voorstellingen van Orphée et Eurydice en geeft kort voor de eerste uitvoering van het requiem nog een recital in Wigmore Hall in Londen.

Fauré’s requiem wordt gecombineerd met een nieuw werk voor kamerkoor en -orkest van Guillaume Connesson en de Fantasia on a Theme by Thomas Tallis van Vaughan Williams. De jonge dirigent Risto Joost uit Estland heeft de muzikale leiding.

Koor, orkest en solisten zijn op 1 maart te horen in de Grote Kerk in Alkmaar, doen op 2 en 3 maart het Concertgebouw in Amsterdam aan en eindigen de reeks in de Philharmonie in Haarlem op 4 maart.

Zie voor meer informatie de website van het Nederlands Kamerorkest.

Vorig artikel

Gruberova: een halve eeuw coloratuurzang

Volgend artikel

Gergiev zwaait Walküre op Gergiev Festival

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.