BinnenkortNieuws

Seizoen NTR ZaterdagMatinee 2018/2019

De Operaserie van de NTR ZaterdagMatinee telt in seizoen 2018/2019 vijf uitvoeringen: Boris Godoenov, A Village Romea and Juliet, L’Olimpiade, Nabucco en Die Gezeichneten. Er komen veel Nederlandse zangers aan bod.

Het nieuwe seizoen van de Matinee werd onlangs gepresenteerd. De nadruk in de programmering ligt, net als in de Eigen Programmering van het Concertgebouw, op het werk van vrouwelijke componisten, “die in veel gevallen tijdens en na hun leven zijn geconfronteerd met tegenwerking en veronachtzaming”, aldus artistiek leider Kees Vlaardingerbroek. In een speciaal voorwoord in de seizoensbrochure schrijft Neelie Kroes: “Hopelijk zullen vrouwelijke componisten en dirigenten in de toekomst uitsluitend beoordeeld worden op de kwaliteit van hun werk.”

In de Operaserie is niks van de seizoensfocus te merken: vijf titels van mannelijke componisten, geleid door mannelijke dirigenten. Het seizoen trapt op 8 september af met Modest Moessorgski’s grootse opera Boris Godoenov, met in de cast vier Nederlandse namen: Frank van Aken als Sjoejski, Olivia Vermeulen als Fjodor, Cécile van de Sant als Xenia’s voedster en Mark Omvlee als Misail. De Oekraïense bas Alexander Tsymbalyuk zingt de titelrol.

De zelden uitgevoerde opera A Village Romeo and Juliet van de Britse componist Frederick Delius – een ‘lyrisch drama in zes scènes’, met veel orkestrale passages – wordt gedirigeerd door Sir Mark Elder. Onder anderen Aylin Sezer, Jeannette van Schaik, Nina van Essen, Tim Kuyers, Raoul Steffani, Leon van Liere en Jasper Leever staan op de castlijst.

Met de overige drie titels in de Operaserie vinkt de Matinee de categorieën barok (L’Olimpiade van Vivaldi), klassieker (Nabucco van Verdi) en laatromantisch (Die Gezeichneten van Schreker) af. Daarbij zingt Franco Vassallo de rol van Nabucco, naast onder anderen mezzosopraan Iris van Wijnen als Fenena, en vertolkt de bekende countertenor Carlos Mena de rol van Licida in L’Olimpiade.

De andere series van de ZaterdagMatinee hebben ook het nodige aan opera en vocale muziek te bieden. Mezzosopraan Lucile Richardot zingt delen uit Les Troyens in een Matinee onder John Eliot Gardiner, Marc Minkowski leidt een uitvoering van de Mozart-werken Ode auf St. Caecilia en Mis in c, René Jacobs dirigeert de Missa solemnis van Beethoven en het “expressieve oratorium” Il primo omicidio van Scarlatti, de Nederlandse Bachvereniging brengt het oratorium Il sacrifizio di Abramo van Camilla de Rossi en de Early Opera Company speelt Purcells Dido and Aeneas naast Blows Venus and Adonis.

Hieronder een overzicht van alle ZaterdagMatinees met opera of aanpalende muziek op het affiche.

Boris Godoenov (M. Moessorgski)
8 september 2018
Dirigent: Pablo Heras-Casado
Solisten: Alexander Tsymbalyuk, Olivia Vermeulen, Tetiana Miyus, Frank van Aken, Boris Pinkhasovich, Ante Jerkunica, Dmitry Golovnin, Ksenia Dudnikova e.a.

Il sacrifizio di Abramo (C. de Rossi)
13 oktober 2018
Dirigent: Shunske Sato
Solisten: Katharina Konradi, Luigi Schifano en Emiliano Gonzalez Toro.

Venus and Adonis (J. Blow) & Dido and Aeneas (H. Purcell)
3 november 2018
Dirigent: Christian Curnyn
Solisten: Dame Sarah Connolly, Jonathan McGovern, Lucy Crowe, Susan Bickley en Rowan Pierce.

A Village Romeo and Juliet (F. Delius)
15 december 2018
Dirigent: Sir Mark Elder
Solisten: Matthew Newlin, Marina Costa-Jackson, Tim Kuypers, Callum Thorpe, Aylin Sezer e.a.

Ode auf St. Caecilia (G.F. Händel/W.A. Mozart) & Mis in c (W.A. Mozart)
22 december 2018
Dirigent: Marc Minkowski
Solisten: Ana Maria Labin, Ambroisine Bré, Stanislas de Barbeyrac en James Platt.

L’Olimpiade (A. Vivaldi)
9 februari 2019
Dirigent: Andrea Marcon
Solisten: David Hansen, Carlos Mena, Vasilisa Berzanskaya, Anna Aglatova, Federica Carnevale, José Coca Loza en Grigory Shkarupa.

Il primo omicidio (A. Scarlatti)
2 maart 2019
Dirigent: René Jacobs
Solisten: Birgitte Christensen, Kristina Hammarström, Olivia Vermeulen, Benno Schachtner, Thomas Walker en Robert Gleadow.

Nabucco (G. Verdi)
13 april 2019
Dirigent: Giancarlo Andretta
Solisten: Franco Vassallo, Tatiana Serjan, Iris van Wijnen, Giordano Lucà, Vitalij Kowaljow e.a.

Missa solemnis (L. van Beethoven)
4 mei 2019
Dirigent: René Jacobs
Solisten: Johanna Winkel, Sophie Harmsen, Sebastian Kohlhepp en Johannes Weisser.

Die Gezeichneten (F. Schreker)
1 juni 2019
Dirigent: Markus Stenz
Solisten: Michael Kupfer-Radecky, Markus Eiche, Steven Humes, Allison Oakes, Marco Jentzsch, Jeff Martin, Emilio Pons e.a.

Abonnementen voor de verschillende series gaan op 27 februari in de verkoop. Losse kaarten kunnen vanaf 1 juni besteld worden. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Hans Heiling als spannend Ruhr-drama

Volgend artikel

Auber sprankelt bij de Opéra Royal in Luik

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.