Binnenkort

Johannes Kammler komt naar Rotterdam

Het belooft een enerverend recital te worden dat bariton Johannes Kammler met pianist Roger Vignoles komende zondag aan de Maas in Rotterdam zal geven. Kammler zingt Schubert, Wolf en Mendelssohn en bekroont de avond met Schumanns Liederkreis.

Johannes Kammler. (© Michael Haggenmüller)

Bariton Johannes Kammler werd opgeleid in Freiburg en studeerde later aan de Guildhall School of Music and Drama in London. Twee seizoenen operastudio bij de Bayerische Staatsoper volgden op zijn studie en inmiddels is de jonge zanger gepromoveerd tot het ensemble van het operahuis in München.

Opera neemt een groot deel van zijn tijd in beslag, met rollen als Fiorello in Il barbiere di Siviglia, Dancaïro in Carmen en Le comte de Vaudemont in Les vêpres siciliennes. In Kammlers agenda voor komende zomer staan zowel de Münchner als de Salzburger Festspiele. Hij staat kortom op toonaangevende operapodia.

Hoewel het lied een kleiner deel van zijn zangloopbaan inneemt, wordt hij ook daarvoor uitgenodigd op plaatsen die een zekere status hebben. Op 25 februari debuteerde hij in de Londense Wigmore Hall, samen met pianist Roger Vignoles. Het programma van dat recital is deels identiek aan het repertoire dat hij op zondag 22 april in Rotterdam zal brengen. Want ook de Rotterdamse Doelen heeft zijn talent ontdekt en nodigde hem uit. De locatie is niet de Jurriaanse Zaal, maar de eens aandoende Balzaal van het Wereldmuseum aan de Willemskade.

Wederom treedt Johannes Kammler op met Roger Vignoles, de pianist die geïnspireerd door Gerald Moore het vak van liedbegeleider koos en vele jaren werkte als repetitor bij het Royal Opera House. Hij begeleidde een imposante lijst van beroemde vocalisten, onder wie Kiri Te Kanawa, Thomas Allen, Kathleen Battle en de Nederlandse bariton Thomas Oliemans, met wie hij verschillende recitals gaf met werk van Richard Strauss, Dvorak en Schubert.

Op het programma van Kammler en Vignoles staan liederen van Franz Schubert en Hugo Wolf. Diens Peregrina-liederen uit 1888 zijn gecomponeerd op teksten van de dichter Mörike. Vier liederen van Mendelssohn gaan vooraf aan het sluitstuk van het recital in Rotterdam, de Liederkreis (opus 39) van Schumann. De thema’s van die liederen zijn natuur en reizen. Om het onderscheid met de andere Liederkreis die Schumann componeerde te onderstrepen, wordt opus 39 ook wel de Eichendorff Liederkreis genoemd, naar de dichter wiens teksten Schumann op muziek zette.

De Doelen belooft een avond met lied op hoog niveau, waarbij Lex Bohlmeijer de presentatie zal verzorgen. Verder is er een “hapje en een drankje” en krijgt het publiek de kans om de twee musici na het optreden te ontmoeten.

Het optreden van Johannes Kammler en Roger Vignoles vindt op zondag 22 april plaats om 20.15 uur in de Balzaal van het Wereldmuseum in Rotterdam. Zie voor meer informatie de website van de Doelen.

Vorig artikel

Gary McCann ontwerpt Fliegende Holländer

Volgend artikel

Caprera brengt meeslepende Verdi-opera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.