BinnenkortFeatured

Caprera brengt meeslepende Verdi-opera

Giuseppe Verdi’s meeslepende en duistere drama Un ballo in maschera is op zaterdag 30 juni te zien in openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Opera Zuid tekent voor de uitvoering van de originele Zweedse versie van de opera.

Scène uit Un ballo in maschera. (C2images pour Opéra national de Lorraine)

Verdi baseerde Un ballo in maschera op een toneelstuk van Eugène Scribe over de Zweedse koning Gustav II, die tijdens een gemaskerd bal (‘ballo in maschera’) werd vermoord. Op last van de censuur moest de beroemde componist veel wijzigingen aanbrengen, zodat een geheel nieuwe versie ontstond. Opera Zuid kiest er echter voor om Un ballo in de oorspronkelijke Zweedse versie uit te voeren.

In Un ballo in maschera staat de verhouding tussen koning Gustavo, zijn vriend en adviseur Renato Anckarström en diens vrouw Amelia centraal, terwijl op de achtergrond een aanslag op de koning wordt voorbereid. Gustavo heeft gevoelens voor Amelia, en zij voor hem. Als Anckarström dat ontdekt, voegt hij zich uit wraak bij de samenzweerders tegen de koning. Tijdens een gemaskerd bal volgt de tragische ontknoping.

Verdi’s opera is een meeslepend drama, voorzien van fantastische muziek. Gustavo, Anckarström, Amelia en ook de waarzegster Madame Arvidson hebben allen geweldige solo’s toebedeeld gekregen, waarin ze uitgebreid hun stemkunsten kunnen tonen.

Caprera biedt een unieke ambiance om Verdi’s opera te beleven.

De jonge, talentvolle dirigent Karel Deseure leidt de semiscenische voorstelling in Caprera. Hij dirigeert de philharmonie zuidnederland en een cast met onder anderen Adriano Graziani als Gustavo, Jason Howard als Anckarström, Jannelieke Schmidt als Amelia, Melanie Forgeron als Arvedson en Kristina Bitenc als Oscar. De regie wordt verzorgd door Waut Koeken, de nieuwe intendant van Opera Zuid. De uitvoering in Caprera is de enige voorstelling van deze productie in het noorden van het land.

Openluchttheater Caprera ligt verscholen tussen de duinen en het bos van Bloemendaal, in één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Een unieke ambiance om deze opera van Verdi te beleven. De voorstelling begint om 20.30 uur, tickets kosten 39,85 euro. Zie voor meer informatie de website van Caprera.

Hieronder een impressie van de productie, die eerder al te zien was bij de Opéra national de Lorraine:

Vorig artikel

Johannes Kammler komt naar Rotterdam

Volgend artikel

Anna Prohaska brengt Behind the Lines

De auteur

Redactie

Redactie