BinnenkortFeatured

Veronique Gens zingt mélodies

De Franse zangeres Veronique Gens komt naar Amsterdam met muziek die haar zeer aan het hart ligt. Liederen, mélodies, in haar moedertaal, die ze niet vaak kan zingen. Het Muziekgebouw aan ’t IJ biedt de sopraan en haar vaste begeleidster Susan Manoff een podium voor Duparc, Debussy, Chausson en Hahn.

Veronique Gens ©Franck Juery.

Ze behoort, zo schreef een krant eens, tot een “select groepje aristocratische sopranen”. Véronique Gens geldt als uitstekende vertolkster van de mélodie, het Franse lied. Vorig jaar vertelde ze in een interview met Place de l’Opera dat ze graag vaker muziek van componisten als Hahn, Duparc en Chausson zou zingen. Maar, zo stelde ze met spijt vast, “mijn liedprogramma met pianist Susan Manoff wordt niet veel geboekt. Maar ik geef niet op, er zijn genoeg mensen die deze muziek begrijpen en graag willen horen.”

Haar loopbaan begon in de barok. Ze maakte deel uit van het ensemble Les Arts Florissants van William Christie, dat zich toelegt op het repertoire uit de barok. Met operarollen in werk van Mozart verbreedde ze haar focus en tegenwoordig staat er zeer uiteenlopende muziek op haar agenda. In de afgelopen maanden zong ze de rol van Hanna Glawari in de operette Die lustige Witwe en was ze Madame Lidoine in Dialogues des Carmélites.

Op het programma van het recital in Amsterdam staat veel bekend werk. Vier liederen van Henri Duparc openen de avond, waaronder ‘L’invitation au voyage’ en ‘Chanson triste’. Van Claude Debussy en Ernest Chausson staan elk vier stukken op het programma, dat wordt besloten met een ruim blok van tien liederen van Reynaldo Hahn. Zijn meest bekende, ‘Á Chloris’, maakt deel uit van de selectie.

Pianiste Susan Manoff werd geboren in New York, maar heeft als thuisbasis Frankrijk. Daar ontwikkelde ze zich als begeleidster van bekende vocalisten. Met Sandrine Piau maakte ze twee albums en ze werkte mee aan de cd La Belle Excentrique van Patricia Petibon. Manoff is naast pianiste ook assistent-koorleidster bij de Parijse Opéra en docente aan het conservatorium daar.

Traditie bij de zangrecitals in het Muziekgebouw aan ’t IJ is een voorprogramma van jonge talenten. Ditmaal is dat bariton Jasper Leever, die wordt begeleid door Luba Podgayskaya op piano. Leever volgt na zijn conservatoriumopleiding een master bij de Dutch National Opera Academy (DNOA). Hij zong er begin dit jaar de rol van Tarquinius in The Rape of Lucretia en zal komende zomer te zien zijn in de productie van Così fan tutte die DNOA in Arnhem brengt. De bariton zingt de negen Songs of Travel van Ralph Vaughan Williams, op gedichten van Robert Louis Stevenson.

Op 16 mei begint het voorprogramma met Jasper Leever om 19.30 uur, waarna Veronique Gens het podium om 20.15 uur overneemt. Meer informatie vindt u op de website van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

 

Vorig artikel

Opera in de media: week 19 van 2018

Volgend artikel

Russell Thomas: een ongewone Tito

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.