Binnenkort

Opera in de media: week 19 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 19 (5 – 11 mei 2018) aandacht voor de uitzending van Gurre-Lieder, de finale van het Koningin Elisabethconcours en voor Roadtrip La bohème.

Video

Zangwedstrijd


urre-Lieder ©Marco Borggreve / De Nationale Opera

Ook in Tbilisi is een zangcompetitie, die voor de winnaar recht geeft op de Opera Crown van de Tbilisi International Voice Competition. Op OperaVision is een livestream te volgen van de derde ronde en de prijsuitreiking op 5 mei. Voor die derde ronde zijn 12 kandidaten geselecteerd. Zie voor meer informatie de website van de competitie.
OperaVision: zaterdag 5 mei om 16.00 u.

Chinese Reisopera
In China is Jīngjù, de opera uit Peking, door het hele land populair. In een documentaire wordt een gezeslschap spelers en musici gevolgd dat over het platteland van China reist.
Volgens de toelichting worden thema’s als liefde, jaloezie en onrecht behandeld in de stukken, die in het verre verleden gesitueerd zijn. Maar toch klinkt er ook subtiel kritiek door op het huidige China.
Arte: zaterdag 5 mei om 19.30 u.

5 mei-concert op tv
Het jaarlijkse 5 mei-concert staat dit jaar in het teken van verzet. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt onder leiding van Antony Hermus en er treden vocalisten op als Maan, Willemijn Verkaik en bariton Bastiaan Everink. Die laatste zegt op de website van het 5 mei-concert: “Ik ga een lied zingen uit Nabucco van Verdi. Er is geen opera die beter bij me past: de muziek lijkt gemaakt voor mijn stem, en daarnaast zijn de grote thema’s uit het stuk ook míjn thema’s: oorlog, omslagpunt en vrijheid.”
NPO 1: zaterdag 5 mei om 20.30 u.

Flórez in Munchen
Tenor Juan Diego Flórez zong begeleid door het orkest La Scintilla vorig jaar werk van Mozart. Als locatie zocht hij de plek uit waar in 1781 de wereldpremière van Mozarts opera Idomeneo plaatsvond, het Cuvilliéstheater in Munchen. Het theater werd in 1753 geopend.
Arte: zondag 6 mei om 18.25 u.

De toekomst van opera
De koepel van operahuizen, Opera Europa, organiseerde een conferentie over de toekomst van opera. Op OperaVision is de documentaire te zien die daarvan gemaakt is. Een van de sprekers was Dame Kiri Te Kanawa, die aan de operawereld de opdracht meegaf: “You just have to work harder”.
OperaVision: on demand

Zangwedstrijd in Brussel

Dirigent Alain Altinoglu begeleidt de kandidaten in Brussel. ©Tine Claerhout / De Munt

In Brussel is de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang in volle gang. De finale beslaat drie avonden, vanaf donderdag 10 mei. De finalisten worden begeleid door het Orchestre Symphonique de la Monnaie onder leiding van Alain Altinoglu. De eindrondes zijn op allerlei manieren te volgen via radio- en tv-uitzendingen maar ook met een livestream op de website van het concours. Hier staat het hele schema.
Vanaf donderdag 10 mei op verschillende media.

Audio

Gurre-Lieder in Opera Live
De enscenering van Gurre-Lieder door De nationale Opera leverde volgens de recensent “briljante muzikale laatromantiek”  op door de solisten en het Nederlands Philharmonisch Orkest onder dirigent Marc Albrecht. Die solisten waren onder anderen Burkhard Fritz, Catherine Naglestad en Anna Larsson.
NPO Radio 4: zaterdag 5 mei om 19.00 u.

Gounod in de Met
De laatste opera uit New York die de BBC-radio dit seizoen uitzendt is Gounods Roméo et Juliette. In de titelrollen zingen sopraan Ailyn Pérez en tenor Bryan Hymel. Zanger/dirigent Plácido Domingo leidt het koor en orkest van de Metropolitan Opera.
BBC Radio 3: zaterdag 5 mei om 19.30 u.

Oude muziek door la Cetra
Op de donderdagmiddag is bij de BBC een opname te horen van het Early Music Festival in Zurich, die vorig jaar gemaakt werd. Het vocaal en instrumentaal ensemble La Cetra onder leiding van Andrea Marcon speelde en zong werk van Monteverdi en Gabrieli.
BBC Radio 3: donderdag 10 mei om 15.00 u.

Bachvereniging met Notenbüchlein
De Nederlandse Bachvereniging brengt werk uit het Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach en het Schemellis Gesangbuch, aangevuld met muziek van Legrenzi, Abel, Hurel en Krieger. Het ensemble bestaat uit tenor Charles Daniels, luitist Fred Jacobs, Mieneke van der Velden op viola da gamba en Menno van Delft op klavecimbel.
NPO Radio 4: donderdag 10 mei om 20.00 u.

Weektip

Puccini weer jong

Still uit een van de video’s. De ober van restaurant Madama Butterfly vertelt welke opera hij als eerste gaat zien.

Roadtrip la Bohème is een frisse kijk op leven en werken van Giacomo Puccini. Documentairemaker Gijs Besseling bedacht met zijn broer, cellist Leonard en journaliste Nina Schuttert een plan: een trip per camper langs plaatsen die leven en werk van Puccini markeren. Het werd een serie documentaires die op YouTube te zien zullen zijn. De delen verschijnen de komende weken online, de eerste twee zijn nu al te bekijken. Naast de video’s is er een serie concerten in de komende tijd waarin de beelden van de video’s worden gecombineerd met live muziek door Club Classique , die met onder anderen Jeannette van Schaik en Laetitia Gerards zullen optreden.
Bekijk hier de eerste twee docu’s over Puccini.

Vorig artikel

Westbroek geeft concert met KCO-musici

Volgend artikel

Veronique Gens zingt mélodies

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.