BinnenkortFeatured

Sir Terfel zingt duivel in Amsterdamse Faust

Sir Bryn Terfel is op maandag 4 juni in het Concertgebouw te bewonderen als Méphistophélès in Berlioz’ ‘légende dramatique’ La damnation de Faust. De vermaarde bas-bariton uit Wales keert daarmee na tien jaar terug in de Grote Zaal van de Amsterdamse concerttempel.

Sir Bryn Terfel. (© Mat Hennek / DG)

Méphistophélès is de verpersoonlijkte duivel in Goethes beroemde vertelling Faust, door Hector Berlioz onvergetelijk op muziek gezet. Het is één van de lievelingsrollen van Bryn Terfel, een zanger die sinds zijn doorbraak begin jaren negentig een onmisbare kracht in de operawereld is. Terfel heeft veel affiniteit met het personage. Naast Berlioz’ versie zong hij ook Gounods en Boito’s lezing van Goethes verhaal.

La damnation de Faust is geen echte opera, maar ook geen cantate of oratorium. Het opschrift luidt ‘légende dramatique’. Het is uitstekend geschikt als concertwerk, maar biedt tegelijkertijd net zo veel drama en emotie als een volbloed opera. Het Concertgebouw omschrijft het als een “roerend en betoverend liefdesverhaal vol vrolijke caféscènes en mysterieuze dansen. Een indrukwekkend muziektheaterwerk met een imposante bezetting.”

Die bezetting telt naast Terfel grote namen als mezzosopraan Sophie Koch (Marguerite) en tenor Paul Groves (Faust). De zangers worden vergezeld door het Malmö Symfonie Orkest en het MDR rundfunkchor onder leiding van Marc Soustrot.

De uitvoering vindt plaats op 4 juni om 19.30 uur in de Grote Zaal. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Hieronder een voorproefje van Bryn Terfels duivelse kunsten: een fragment uit Boito’s Mefistofele.

Dit is een advertorial.

Vorig artikel

Tito: Requiem voor een clemente keizer

Volgend artikel

Orkest Achttiende Eeuw speelt Brahms

De auteur

Redactie

Redactie