BinnenkortNieuws

Orkest Achttiende Eeuw speelt Brahms

Het Orkest van de Achttiende Eeuw gaat van 19 tot en met 25 mei op tournee met Brahms’ bekende en geliefde requiem. Het Duitstalige werk wordt uitgevoerd in samenwerking met Cappella Amsterdam. Daniel Reuss staat op de bok.

Carolyn Sampson. (© Marco Borggreve)

Johannes Brahms schreef zijn requiem op 28-jarige leeftijd, ter nagedachtenis aan Robert Schumann, zijn vriend en mentor. De sopraansolo van het vijfde deel, ‘Ihr habt nun Traurigkeit’, werd geïnspireerd door de dood van Brahms’ moeder. Het werk ging in 1869 in wereldpremière en groeide uit tot één van de bekendste en meest uitgevoerde dodenmissen. In de eerste tien jaar beleefde het al honderd uitvoeringen.

Brahm’s requiem is anders dan andere requiems. De Duitse componist koos voor een werk waarin troost vooropstaat. Geen mis voor de doden, maar muziek voor de levenden. Daarbij gebruikte hij niet de gebruikelijke liturgische tekst in het Latijn, maar een Duitse tekst. Vandaar de titel Ein deutsches Requiem.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam brengen het werk in zes steden. Ze nemen sopraan Carolyn Sampson en bariton André Morsch mee als solisten. Beiden zijn doorgewinterde oratoriumvertolkers.

De tournee begint op 19 mei in de Bullekerk in Zaandam. Daarna zijn er uitvoeringen in TivoliVredenburg in Utrecht (20 mei), Parkstad Limburg Theaters in Heerlen (21 mei), De Doelen in Rotterdam (23 mei), het Concertgebouw in Amsterdam (24 mei) en de Concertzaal in Tilburg (25 mei). Tijdens de uitvoeringen in Rotterdam en Tilburg wordt tevens gewerkt aan een opname. De uitvoering in Amsterdam wordt opgenomen voor de radio.

Zie voor meer informatie de website van het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Vorig artikel

Sir Terfel zingt duivel in Amsterdamse Faust

Volgend artikel

Marc Albrecht vertrekt bij Nationale Opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.