Binnenkort

Op weg naar Operadagen Rotterdam: deel 1

In de aanloop naar de editie 2018 van Operadagen Rotterdam belichten we enkele interessante onderdelen van het programma. Vandaag de voorstelling Grenze(n)loos van bariton Michael Wilmering en danser Ahmed Joudeh. Onder begeleiding van pianiste Kanako Inoue tonen de twee een “bont palet van kleuren en muziekstijlen”.

Grenze(n)loos. (©Hans Hijmering)

Grenze(n)loos ging driekwart jaar geleden in première. Op zondag 6 augustus 2017 was de eerste voorstelling op het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch, een week later was het programma tijdens het Grachtenfestvial in Amsterdam te zien. De voorstelling, die werd geregisseerd door Monique Wagemakers, werd ontwikkeld op initiatief van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) in Den Bosch en met steun van het Staetshuys Fonds. Het IVC vroeg Michael Wilmering om in samenwerking met het concours een programma te ontwikkelen dat recht doet aan de vernieuwing en actualisering van het traditionele liedrecital.

Bariton Michael Wilmering heeft een aantal operarollen op zijn cv staan. Hij zong in Il matrimonio segreto, een gezamenlijke productie van de drie grote Nederlandse operahuizen, hij was Goethe in Theatre of the World van Louis Andriessen en hij creëerde de titelrol in Caliban in een productie voor het Opera Forward Festival van De Nationale Opera in 2017. Met zijn vaste begeleider Javier Rameix nam Wilmering tweemaal deel aan het IVC, in 2014 en 2016. Opgeteld leverde dat drie prijzen op, die van de Vrienden van het IVC, de persprijs en de prijs van de jongerenjury.

Danser Ahmed Joudeh werd geboren in een Palestijnse vluchtelingenkamp in Damascus, Syrië. Hij studeerde er, leerde er dansen en werd opgemerkt door zijn deelname aan de Arabische versie van de tv-danscompetitie So you think you can dance. Er kwam belangstelling uit het buitenland en na een uitnodiging door Het Nationale Ballet volgt Joudeh nu een vierjarige opleiding in Nederland.

Verschillende achtergronden en geschiedenissen

Michael Wilmering en danser Ahmed Joudeh zijn twee mensen met verschillende achtergronden en geschiedenissen. Een Colombiaan en een Syriër, beiden vreemdeling bij aankomst. “Maar”, zo vragen de makers, “zijn we niet allemaal een vreemdeling in eigen land?” In Grenze(n)loos breken de zanger, de danser en de pianiste dwars door grenzen en culturen.

Ze vertolken liederen van Schubert, Schumann, Brahms, Ravel, de Rahbani Brothers en Korngold, maar ook Nederlands repertoire, inclusief een lied waarvoor Michael Wilmering zelf de tekst schreef. Componist Monique Krüs zorgde voor de muziek bij de tekst. Choreograaf Peter Leung regisseerde de dans in het programma.

Grenze(n)loos is tijdens Operadagen Rotterdam te zien op zondag 20 mei om 17.00 uur. De locatie is het Noletloodsentheater in Schiedam. Meer informatie over het optreden vindt u op de website van Operadagen Rotterdam.

Vorig artikel

Satire Sjostakovitsj mislukt volledig bij MiR

Volgend artikel

Thomas Oliemans zingt Martin bij NedPhO

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.