Binnenkort

Written on Skin terug in Amsterdam

Terwijl maandag de nieuwste opera van de Britse componist George Benjamin zijn eerste voorstelling in Amsterdam beleefde, werd in die stad ook al gerepeteerd voor Written on Skin. De opera van Benjamin uit 2012, die in dat jaar bij De Nationale Opera te zien was, keert terug in Amsterdam voor een eenmalige, semiconcertante uitvoering.

Componist George Benjamin speelt een hoofdrol op het Holland Festival. (© Matthew Lloyd)

Het Holland Festival besteedt tijdens de 2018-editie veel aandacht aan het werk van George Benjamin. Wie deze week al naar Lessons in Love and Violence bij De Nationale Opera ging en donderdag het Muziekgebouw aan ‘t IJ opzoekt voor Written on Skin, heeft twee derde van het operaoeuvre van Benjamin gezien.

Written on Skin was de tweede opera die Benjamin componeerde, in nauwe samenwerking met librettist Martin Crimp. Na Into the Little Hill kozen componist en librettist voor een middeleeuwse geschiedenis vol jaloezie en geweld. “De opera verhaalt van een rijke landheer die een kunstenaar uitnodigt op zijn kasteel. Hij zal een geïllustreerd boekwerk vervaardigen. (…) De vervaardiging van het boek heeft echter een katalyserende werking, en de vrouw komt in opstand tegen haar onderworpen positie. In Written on Skin worden de ontregelende gevolgen van een bewustwordingsproces verkend en de grenzen van de macht die mensen op elkaar kunnen uitoefenen”, aldus de omschrijving van De Nationale Opera.

De semiconcertante uitvoering is gebaseerd op de regie van Katie Mitchell uit 2012. Het Mahler Chamber Orchestra, waar Benjamin het werk oorspronkelijk voor schreef, staat onder leiding van Lawrence Renes. De hoofdrolen van The Protector en zijn vrouw Agnes worden gezongen door Audun Iversen en Krisztina Szabo. Countertenor Tim Mead zingt de rol van de kunstenaar Boy.

In een recent interview vertelde Mead over zijn affiniteit met het werk van George Benjamin en zijn rol in Written on Skin (geschreven op de stem van Bejun Mehta), die hij al op verschillende plaatsen heeft gezongen. Wat Mead betreft zou George Benjamin de ideale componist zijn om een werk speciaal voor hem te schrijven.

Written on Skin is op donderdag 28 juni om 20.30 uur te horen in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Zie voor meer informatie de website van het Muziekgebouw.

Vorig artikel

Fraaie Clemenza uit Glyndebourne uit op dvd

Volgend artikel

Schlossfestspiele herpakt zich met Tosca

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.