Binnenkort

Opera in de media: week 27 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 27 (30 juni – 6 juli 2018) aandacht voor de radio-uitzending van Lessons in Love and Violence en voor het optreden van Eva-Maria Westbroek bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Video

Christopher Maltman. (© Pia Clodi)

Falstaff in Wenen
Voor 14 euro volgt u zaterdag live de uitvoering van de opera Falstaff bij de Wiener Staatsoper. In een regie van David McVicar en onder leiding van dirigent James Conlon zingt Ambrogio Maestri zijn paraderol van Falstaff, naast collega’s als Christopher Maltman, Jinxu Xiahou en Monika Bohinec.
StaatsoperLive: zaterdag 30 juni om 19.00 u.

Sellars in Salzburg
Regisseur Peter Sellars was vorig jaar in Salzburg voor een operaregie en maakte tijdens zijn verblijf een documentaire over de stad, te zien op Arte.
Arte: zaterdag 30 juni om 23.55 u.

Audio

Lawrence Renes. (© Mats Bäcker)

Britten in de Matinee
Radio 4 brengt niet op de zaterdagavond, maar op de zaterdagmiddag opera. Benjamin Brittens Owen Wingrave is te horen in een uitvoering door het Radio Kamerorkest onder leiding van Lawrence Renes, met William Dazeley, Robert Tear, Cécile van de Sant en Ellen van Haaren. Het deel over Britten start in de uitzending om 15.24 uur.
NPO Radio 4: zaterdag 30 juni vanaf 15.24 u.

Janáček bij de BBC
De zaterdagopera van de BBC-radio is deze week een opname van de eerste enscenering van Janáčeks From the House of the Dead bij het Royal Opera House. De componist baseerde zich voor zijn laatste opera op Dostojevski’s roman over het leven in een Siberische goelag. In de hoofdrollen zingen onder anderen Sir Willard White en Johan Reuter. Tenor Peter Hoare, op het moment in Amsterdam voor de nieuwe Benjamin-opera, zingt de rol van Šapkin. Het orkest wordt geleid door Mark Wigglesworth.
BBC Radio 3: zaterdag 30 juni om 19.30 u.

Eva-Maria in Amsterdam
Het Zondagmiddagconcert van AVROTROS presenteert een opname die een week geleden gemaakt werd in het Amsterdamse Concertgebouw. Het Koninklijk Concertgebouworkest speelde onder dirigent Daniele Gatti een programma met Beethoven en Wagner. Van die laatste componist klonken fragmenten uit Der Ring des Nibelungen, waaronder delen met Eva-Maria Westbroek in de rol van Brünnhilde.
NPO Radio 4: zondag 1 juli om 14.00 u.

Ernst Daniël licht
De toon is licht in de komende aflevering van het programma van Ernst Daniël Smid. Na het eerste uur, dat in het teken staat van de cd die sopraan Magdalena Kožená maakte met repertoire van Cole Porter, is er in het tweede uur operette. U hoort fragmenten uit Schön ist die Welt van Franz Lehár, die in december 1930 in première ging in Berlijn.
NPO Radio 4: zondag 1 juli om 18.00 u.

Stéphane Degout. (© Julien Benhamou)

Benjamin in Amsterdam
Het wordt nog niet aangekondigd op de verschillende websites van NTR en Radio 4, maar de uitzending van Lessons in Love and Violence staat gepland voor dinsdag 3 juli. U hoort de cast, met onder anderen Stéphane Degout en Barbara Hannigan, en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van de componist George Benjamin. In de uitzending zit ook een interview met Benjamin over zijn werk.
NPO Radio 4: dinsdag 3 juli om 20.00 u.

Rossini in Pesaro
Sopraan Nino Machaidze en bas Luca Pisaroni zongen vorig jaar tijdens het Rossini-festival in Pesaro de onbekende opera Le siège de Corinthe van Rossini. Het RAI National Symphony Orchestra werd gedirigeerd door Roberto Abbado.
BBC Radio 3: donderdag 5 juli om 15.00 u.

Weektip

Onvermijdelijke opera uit de Munt
De Munt in Brussel biedt deze zomer een online festival. Het Summer Streaming Festival biedt gratis de ‘incontournables’ van het afgelopen seizoen 2017/2018 op de website. Pinocchio, Lucio Silla en Dialogues des Carmélites zijn de eerste drie titels die vanaf 13 juli te zien zijn als stream. Meer informatie vindt u op de website van de Munt.

Vorig artikel

Vooruitblik: Verbier Festival 2018

Volgend artikel

Zomerreis met Pantus, Trümpy en Hillenius

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.