BinnenkortBuitenland

Vooruitblik: Verbier Festival 2018

De combi muziek-natuur wordt iedere zomer op veel plekken gevierd. Eén van de bekendste en mooiste bestemmingen is Verbier, een vakantieoord in het Zwitserse kanton Wallis. Dit jaar bestaat het zomerfestival een kwarteeuw. Op het programma onder meer Adriana Lecouvreur en Rigoletto.

Deutsche Grammophon viert het jubileum van Verbier met een cd-box.

In 1994 nam de Zweed Martin T:son Engstroem het gewaagde initiatief om in Verbier, vooral bekend als wintersportbestemming, een zomerfestival voor klassieke muziek te organiseren. Hij koos vanaf het begin voor twee speerpunten: optredens van grote musici en een uitgebreid trainingsprogramma voor jonge musici. “Dat blijven de ingrediënten van ons DNA”, zegt Engstroem in zijn voorwoord bij het programma van dit jaar.

Het Verbier Festival viert zijn 25-jarige jubileum onder meer met een jubileumboek, dat in de herfst wordt uitgegeven door Noir sur Blanc, en een jubileum-box bij Deutsche Grammophon, met vier cd’s vol niet eerder uitgebrachte live-opnames. Het Verbier Festival Chamber Orchestra maakte eerder dit jaar al een tour naar China om het jubileum ‘voor te vieren’.

Samen met de jubileumviering vindt een wisseling van de wacht plaats. Valery Gergiev is vanaf deze zomer de nieuwe muziekdirecteur van het Verbier Festival Orchestra, een orkest waarvoor iedere zomer getalenteerde jonge musici uit de hele wereld geselecteerd worden. Gergiev volgt Charles Dutoit (2009-2017) en James Levine (2000-2008) op.

Driemaal Gergiev

Het jubileum wordt gevierd met 59 concerten. De nieuwe chef Gergiev opent het festival op 19 juli met een gemixt concertprogramma, met drie solisten uit verschillende disciplines: violist Daniel Lozakovich, pianist George Li en sopraan Pretty Yende. De Zuid-Afrikaanse operaster zingt ‘Glitter and be Gay’ uit Bernsteins Candide.

Gergiev is ook betrokken bij een groots galaconcert op 25 juli. De lijst musici die die avond optreden in de Salle des Combins, de grootste concertzaal van het festival, is indrukwekkend. Onder anderen Martha Argerich, Lisa Batiashvili, Renaud Capuçon, Janine Jansen, Evgeny Kissin, Mischa Maisky en Thomas Quasthoff geven acte de présence.

Op 26 juli leidt Gergiev zijn derde concert: een concertante uitvoering van Adriana Lecouvreur, het bekende verismowerk van Francesco Cilea. In de titelrol sopraan Tatiana Serjan, naast haar onder anderen tenor Marcelo Puente, mezzosopraan Ekaterina Semenchuk en bariton Alexey Markov. Het koor komt van Gergievs Mariinsky Theater.

Jonge Rigoletto

De Verbier Festival Academy heeft in zijn talentenprogramma’s altijd oog voor het operagenre. Ieder jaar wordt een aantal jonge zangers gecoacht, die zich tegen het einde van het festival presenteren met een semiscenische opera-uitvoering. Meestal gebeurt dat onder pianobegeleiding in de Église, de kleine speellocatie van het festival, maar dit jaar staan de talenten in de Salle des Combins, met rugdekking van het Verbier Festival Junior Orchestra.

De Academy-leden brengen op 5 augustus Verdi’s bekende opera Rigoletto, geleid door Stanislav Kochanovsky. Andrés Agudelo, Leonardo Lee, Alexandra Nowakowski, Sava Vémic en Svetlana Kapicheva zingen de hoofdrollen.

De Salle des Combins (1.700 plaatsen) biedt de bezoekers rondom de concerten een adembenemend uitzicht.

Vocale inbreng

Adriana Lecouvreur en Rigoletto zijn de enige opera-avonden in Verbier deze zomer. Wel is er nog de nodige vocale inbreng tijdens andere concerten. Een overzichtje:

Mezzosopraan Anne Sofie von Otter werkt op 20 juli mee aan een optreden van singer-songwriter Rufus Wainwright. De volgende ochtend geeft Von Otter een recital in de Église met het kwartet Brooklyn Rider.

Op zaterdagavond 21 juli leidt Gábor Takács-Nagy het Verbier Festival Chamber Orchestra in een uitvoering van Die Schöpfung. De solopartijen in Haydns oratorium worden vertolkt door sopraan Miah Persson, tenor Pavol Breslik en bariton Peter Mattei.

Sopraan Ying Fang werkt op 23 juli mee aan een uitvoering van Mahlers vierde symfonie, geleid door Christoph Eschenbach, en zingt op 24 juli Fauré’s requiem onder leiding van Marc Minkowski. De baritonpartij komt voor rekening van Peter Mattei. Ying Fang geeft op 26 juli ook nog een solorecital in de Église, begeleid door Julien Quentin.

Op 31 juli verzorgen de zangtalenten die deelnemen aan het liedprogramma van het festival, geleid door Thomas Quasthoff, een gezamenlijk recital.

Magdalena Kožená zingt een aantal Franse liederen tijdens een kamermuziekconcert op 31 juli. De bekende mezzosopraan buigt zich verder op 3 augustus over het repertoire van Claudio Monteverdi, samen met La Cetra Barockorchester Basel onder specialist Andrea Marcon.

Uiteraard staan er nog veel meer concerten op het programma van het festival, dat steevast veel aandacht heeft voor instrumentale soloconcerten en kamermuziek. Zie voor een overzicht de website van het Verbier Festival.

Vorig artikel

Schlossfestspiele herpakt zich met Tosca

Volgend artikel

Opera in de media: week 27 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.