Binnenkort

Zomerreis met Pantus, Trümpy en Hillenius

De programmatitel Zomerreisje heeft precies evenveel letters als Winterreise. Daar is over nagedacht. Bedenker Marc Pantus, bariton en regisseur, wilde een zomerse tegenhanger van de bekende cyclus van Schubert maken. De reis vindt komende zondag plaats in Amsterdam, tenor Fabio Trümpy en pianist Maarten Hillenus gaan mee.

Marc Pantus, Maarten Hillenius en Fabio Trümpy in de trailer voor Zomerreisje.

De muzikale reis trekt door Europa en hoewel Pantus in goed gezelschap is, valt er toch nog wat te klagen, zo belooft de aankondiging. Met anderen op vakantie, ook als die maar een middag duurt en feitelijk binnen de muren van de Waalse Kerk in Amsterdam blijft, is het kwestie van geven en nemen.

Marc Pantus was de laatste seizoenen geregeld te gast in de kerk/concertzaal op een stil pleintje in een verder nogal druk centrum van Amsterdam. Vaak met solorecitals, zoals twee jaar geleden met één van de laatste optredens van pianist Rudolf Jansen.

Met tenor Fabio Trümpy aan zijn zijde heeft Pantus de mogelijkheid tot duetten en die zijn dan ook in het programma opgenomen. ‘Gruss’ van Mendelssohn wordt door de twee gezongen en ook Schumanns ‘Wenn ich ein Vöglein wär’ staat op de lijst. Pantus en Trümpy komen solo aan de beurt met liederen van onder anderen Poulenc, Duparc, Schubert en Wolf.

Op het repertoire staan werken van zeer uiteenlopende Europese componisten, die ieder op hun beurt een soort muzikaal toerisme bedrijven, zegt de aankondiging. “Er klinken liederen en duetten van Franse componisten die zich blindstaren op de Spaanse warmbloedigheid of de Venetiaanse luister. Duitse componisten die zich verlustigen in Italië, en ook Spanje met een roze bril bekijken. Een Hongaar die eerst Duitsland en vervolgens Italië idealiseert. We horen een Fransman (en even later een Duitser) over België, en een Oostenrijker over Zwitserland”, aldus Marc Pantus. Hij is voor het programma ook de gids die het publiek langs de muzikale trekpleisters leidt.

Met onderstaand filmpje maken de musici reclame voor hun optreden, dat op zondag 1 juli om 16.00 uur plaatsvindt in de Waalse Kerk in Amsterdam.

Vorig artikel

Opera in de media: week 27 van 2018

Volgend artikel

Written on Skin: ijzersterke psycho-opera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.