Binnenkort

Hortus Festival kiest nieuwe opzet

“Neerlands groenste zomerfestival voor kamermuziek.” Zo kondigt het Hortus Festival zich aan. Voor zijn vijftiende editie (25 juli t/m 11 augustus) kiest het festival voor een nieuwe opzet, met hele festivaldagen in plaats van avondconcerten. Onder anderen Cora Burggraaf en Jussi Lehtipuu zijn te gast.

Artistiek leider Maarten van Veen treedt zelf op in een concert met pianist Bobby Mitchell en een theaterconcert rond ‘De dood van Pyotr Ilyich’, een roman van Rien Schraagen. (© Anne Meyer)

Het Hortus Festival bracht voorheen altijd zes weken lang één avondconcert in verschillende (botanische) tuinen in Nederland. Nu kiest het festival voor hele festivaldagen met gratis mini-optredens, een componeerworkshop voor kinderen en middag- en avondconcerten.

De vijftiende editie vindt plaats van 25 juli tot en met 11 augustus in Hortus Botanicus in Amsterdam, de Oude Hortus in Utrecht, Hortus Botanicus in Leiden, het Belmonte Arboretum in Wageningen en, voor het eerst, de Zweedse Kerk in Rotterdam.

Als thema voor deze editie koos artistiek leider Maarten van Veen de dood, “al eeuwenlang een grote inspiratiebron voor zo veel componisten”. Van Veen wil drie weken lang “de dood aan het woord laten”.

Het thema is ontleend aan de compositie death speaks van de Amerikaanse componist David Lang, gebaseerd op liederen van Schubert waarin de dood spreekt. Het DoelenEnsemble en sopraan Nicole Jordan voeren het werk viermaal uit, in Amsterdam (1 augustus), Leiden (2 augustus), Rotterdam (3 augustus) en Wageningen (4 augustus).

De dood komt ook volop aan bod in de bekende Liederen en dansen van de dood van Modest Moessorgski. De Finse bariton Jussi Lehtipuu zingt de cyclus, begeleid door Keiko Shichijo op de piano. Het duo vult Moessorgski’s werk aan met een selectie uit Schuberts Winterreise. Het programma is van 25 t/m 8 juli te zien in achtereenvolgens Amsterdam, Leiden, Rotterdam en Wageningen.

Sopraan Rianne Wilbers voert de liederencyclus In grosser Sehnsucht van de Zweeds-Nederlandse componist Klas Torstensson uit. De cyclus portretteert vijf vrouwen die een strijd leverden tegen de maatschappij en de tijd waarin ze leefden. Te zien van 1 t/m 4 augustus in achtereenvolgens Leiden, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

De bekende mezzosopraan Cora Burggraaf brengt een programma met het Hortus Ensemble. Ze combineert Mahlers Kindertotenlieder (in de bewerking van Peter-Jan Wagemans) met een selectie uit Henry Purcells Dido and Aeneas. Te zien van 25 t/m 28 juli in achtereenvolgens Leiden, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Er staat nog veel meer op het programma van het Hortus Festival. Daarnaast worden in de tuinen rondleidingen georganiseerd door twee biologen, die ingaan op het thema leven en dood. Zie voor meer informatie de website van het Hortus Festival.

Vorig artikel

Nieuw muziekfestival in Veenhuizen

Volgend artikel

Silbersee zet drie jonge makers aan het werk

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.