BinnenkortNieuws

Silbersee zet drie jonge makers aan het werk

Drie jonge makers zijn uitgekozen om het komende seizoen in het jongetalentenatelier Spr!tzl van muziektheaterhuis Silbersee een eigen productie te maken. Hun creaties zijn in juli 2019 te zien tijdens de Spr!tzl Finale.

De nieuwe Spr!tzl-makers (van links naar rechts): Nina WIjnmaalen, Brendan Faegre/Robin Coops en THomas Bensdorp. (© Bart Grietens)

Met Spr!tzl wil het Amsterdamse gezelschap Silbersee beloftevol nieuw talent signaleren en hen “in hun makerschap op weg naar de toekomst” begeleiden. Het atelier is tegelijk bedoeld om de disciplines muziek en theater verder te ontwikkelen. Daarbij mag alles aan bod komen, aldus Silbersee, “van spoken word tot opera, van rap tot dans en van grunge tot cyberkunst”. De menselijke stem moet wel speerpunt zijn, net als in het werk van Silbersee zelf.

De afgelopen maanden werden jonge musici, theatermakers en andere kunstenaars uitgenodigd om een “dwaas” plan voor een nieuw project in te dienen bij Silbersee. Een vakjury selecteerde drie winnaars. Zij krijgen elk een budget van 15.000 euro en coaching door het Silbersee-team om hun plan om te zetten in een voorstelling.

De Amsterdamse componist Thomas Bensdorp gaat een klank- en beeldmachine ontwikkelen over een week die zich telkens herhaalt. Componist/drummer Brendan Faegre maakt samen met regisseur Robin Coops, het Edge Ensemble en sopraan Rianne Wilbers een audiovisuele installatie over de wereld van Facebookmedewerkers. Performatief choreograaf Nina Wijnmaalen werkt met amateurs en een koor aan een voorstelling over de communicatie tussen mensen.

Tijdens de Spr!tzl Finale in juli 2019 ontvangt één van de voorstellingen een publieksprijs van 5.000 euro.

Zie voor meer informatie de website van Silbersee.

Vorig artikel

Hortus Festival kiest nieuwe opzet

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Maria, Merlijn en Ruth

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.