Binnenkort

Nieuw muziekfestival in Veenhuizen

In het Drentse Veenhuizen wordt op 13 juli een nieuw muziekfestival gelanceerd. Tientallen musici en ensembles treden op verschillende locaties in het dorp op. Op het programma onder meer Roadtrip la Bohème van Leonard en Gijs Besseling.

Campagnebeeld van het Festival Veenhuizen. (© Jan Van den Bossche)

Veenhuizen was één van de zeven koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid, een negentiende-eeuws initiatief om arme gezinnen uit steden een stukje land in Drenthe te geven om te bewerken. Het plan liep al snel stuk, waarna Veenhuizen omgevormd werd tot gevangenisdorp. Het Festival Veenhuizen wil dit verleden onder de aandacht blijven brengen door de verhalen uit die tijd te combineren met klassieke muziek.

De eerste editie van het festival vindt plaats op 13 en 14 juli. Op de plek waar ooit het Derde Gesticht stond, wordt een festivaltent met een groot podium geplaatst. Daar opent Pynarello, een collectief van violiste Lonneke van Straalen, op vrijdagavond het festival. Het ensemble speelt onder meer de ouverture van La gazza ladra van Rossini.

Op zaterdag staan tal van optredens gepland, niet alleen in het festivalhart, maar ook in verscheidene kerken en in de buitenlucht.

In festivalcafé Coco Maria brengen Leonard en Gijs Besseling hun documentaire Roadtrip la Bohème. Vorige zomer trokken de broers – de één cellist, de ander filmmaker – in een camper door Italië, op zoek naar Puccini en de grote Italiaanse operatraditie. In Veenhuizen worden twee afleveringen van hun documentaire getoond, met daarbij live-uitvoeringen van aria’s van Puccini en Verdi door strijkkwartet Club Classique en sopraan Jeannette van Schaik (12.00 en 16.15 uur). Later die dag sluiten Club Classique en Van Schaik het programma op het hoofdpodium af met een uitvoering van Il tramonto van Respighi.

De jonge bariton Raoul Steffani geeft om 16.30 uur een liedrecital in het Verenigingsgebouw. Begeleid door pianist Frans van Tuijl zingt hij repertoire van Sibelius, Richard Strauss en Grieg. Van die laatste componist klinken de Sechs Lieder.

Om 17.30 uur zingen de Roden Girl Choristers onder leiding van Sonja de Vries delen uit de ode Come Ye Sons of Art van Henry Purcell. Daaronder hits als ‘Sound the Trumpet’ en ‘Strike the Viol’. Het concert vindt plaats in de Grote Kerk.

Zie voor een overzicht van alle concerten de website van het Festival Veenhuizen.

Vorig artikel

Opera in de media: week 28 van 2018

Volgend artikel

Hortus Festival kiest nieuwe opzet

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.