AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsFeaturedNieuws

Cité de l’Opera: Maria, Merlijn en Ruth

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 149.

Ollie passed away
De onverwachte dood van componist Oliver Knussen schokte veel mensen in de muziekwereld.

De vele berichten op Twitter roepen het beeld op van een begenadigd componist, maar ook van een aardige, inspirerende man. Collega John Adams dook in zijn fotoarchief.

Knussen werd onder meer herdacht met een cartoon.

Schaatsen met Garsington
De Garsington Opera Company, in 1989 begonnen op Garsington Manor bij Oxford en sinds 2011 gevestigd op het landgoed van Wormsley Estate, gaf componist David Sawer de opdracht een opera te maken. Het werd The Skating Rink, gebaseerd op het boek La Pista de Hielo van Roberto Bolaño. De recensente vond “Sawer’s score gripping, with sinuous melodies colliding with spikes of tension”. Haar advies voor de enkele uitvoeringen die nog resten: bind de schaatsen onder!

Nieuwe Mozart van Yannick
In de serie Mozart-opera’s die dirigent Yannick Nézet-Séguin opneemt voor Deutsche Grammophon is onlangs La clemenza di Tito verschenen.

Joyce is verheugd over de reacties.

Nieuwe Nadine
De nieuwe cd van Nadine Sierra wordt eind augustus verwacht. De sopraan nam onder meer ‘Glitter and be Gay’ van Bernstein en ‘No word from Tom’ uit The Rake’s Progress van Stravinsky op. Ook van Bernstein is ‘Somewhere’, dat al beluisterd kan worden.

Het klokkenspel voor Parsifal
Voor de Parsifal die afgelopen week bij de Bayerische Staatsoper in première ging werd veel werk gemaakt van de Graalsklokken.

Niet iedereen was knorrig over de productie. Zanger Thomas Hampson had er een aangename avond mee in München.

De laatste uren tikken weg
De crowdfunding voor de cd die mezzosopraan Ruth Willemse en pianist Vital Stahievitch willen maken is bijna rond. Wie nu nog geeft, is misschien wel de donateur die de bepalende 100 procent volmaakt.

Groissböck spaart zijn stem
Günther Groissböcks dictie is hopeloos, zijn intonatie matig, de ademsteun blijkt minimaal en de toonvorming laat te wensen over. Maar dat geldt alleen als de bas net van zijn racefiets komt.Voorproef Sarah
Dame Sarah Connolly en pianist Joseph Middleton maakten een nieuwe cd. Een fragmentje van ‘Come to me in my dreams’ is hier te horen.

Zomerhit
NPO Radio 4 biedt de luisteraars de kans om mee te spelen en te zingen met Gershwins ‘Summertime’. Voor de vocale support is sopraan Francis van Broekhuizen beschikbaar met tips, tricks en tutorials.

Niet de klucht
Het Grachtenfestival brengt dit jaar de productie Niet de klucht van de koe, met in de cast onder anderen Merlijn Runia. In een serie video’s spreekt Klassieker Ab Nieuwdorp met de makers.

Opéra gaat digitaal
De Opéra national de Paris gaat digitaal in samenwerking met Huawei. Vanaf 2019 is de Académie Digitale beschikbaar voor studenten, onderzoekers en het grote publiek dat zich wil verdiepen in de wereld van opera.

Callas online
Ze is al niet even meer onder ons, maar sinds vandaag heeft Maria Callas haar eigen Instagram-account.

Vorig artikel

Silbersee zet drie jonge makers aan het werk

Volgend artikel

Schuen zingt schitterend Schubert-recital

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.