Binnenkort

Opera in de media: week 32 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 32 (4 – 10 augustus 2018) aandacht voor de Salzburger productie van Die Zauberflöte op Radio 4 en Arte en voor het Proms-recital van Sarah Connolly en Joseph Middleton.

Video

De Wiener Sängerknaben (Drei Knaben) en Klaus Maria Brandauer in Die Zauberflöte. (© Salzburger Festspiele / Ruth Walz)

Mozart in Salzburg
Op Arte is de uitvoering van Mozarts Die Zauberflöte bijna live vanaf de Salzburger Festspiele te zien. De Amerikaanse regisseur Lydia Steier maakte een enscenering waarin acteur Klaus Maria Brandauer als grootvader van de drie knapen het publiek door de opera voert. Op de bok staat dirigent Constantinos Carydis, in de hoofdrollen zingen onder anderen Matthias Goerne (Sarastro), Christiane Karg (Pamina) en Mauro Peter (Tamino).
Arte: zaterdag 4 augustus om 20.15 u.

Rigoletto in Verbier
Tijdens het festival van Verbier krijgen naast gevestigde namen ook jonge talenten een kans. Wat de nieuwe aanplant in de muziek presteert, kunt u zien in de stream die Medici.tv uitzendt van Verdi’s Rigoletto. Dirigent Stanislav Kochanovsky leidt het Verbier Festival Junior Orchestra en de zangers van de festivalacademie. U ziet onder anderen Andrés Agudelo, Leonardo Lee en Alexandra Nowakowski.
Medici.tv: zondag 5 augustus om 14.30 u.

Laetitia zingt gospel
Laetitia Gerards is vrijdag te gast in Klassiek viert de zomer. De sopraan ziet één van haar wensen in vervulling gaan: zingen met een gospelkoor. Samen met Floris Kortie heeft ze een muzikale ontmoeting met het ZO! Gospel Choir. Laetitia Gerards is binnenkort naast de broers Jussen één van de artiesten tijdens het Prinsengrachtconcert in Amsterdam.
NPO 2: vrijdag 10 augustus om 22.35 u.

Rossini in Wildbad
Het jeugdwerk L’equivoco stravagante van Rossini werd onlangs opgevoerd tijdens het festival in het Duitse kuuroord Wildbad. De opname is on demand terug te zien op Sonostream.tv. Tegen betaling van € 4,99 met creditcard of Paypal ziet en hoort u dirigent Miguel Pérez-Sierra en zangers als Antonella Colaianni (Ernestina), Giulio Mastrototaro (Gamberotto) en Emmanuel Franco (Buralicchio). Die laatste studeerde in Nederland aan de Dutch National Opera Academy.
Sonostream.tv: on demand.

Judith als gravin
De opname die eerder dit jaar werd gemaakt in de Opéra Royal de Wallonie van Mozarts Le nozze di Figaro is online nog terug te kijken. Naast Mario Cassi als de graaf en Leon Košavic als Figaro zong de Nederlandse sopraan Judith van Wanroij de rol van de gravin. Binnenkort is ze in Amsterdam te zien in Die Zauberflöte. In Luik regisseerde Emilio Sagi, Christophe Rousset stond voor het orkest.
Culturebox: on demand.

Audio

Christiane Karg. (© Steven Haberland)

Festspiele met Mozart
In het Zomeravondconcert op Radio 4 is een opname van Die Zauberflöte te horen, op 27 juli gemaakt tijdens de Salzburger Festspiele. Onder leiding van dirigent Constantinos Carydis zongen onder anderen Matthias Goerne en Christiane Karg. Vrijwel parallel aan de radio-uitzending is de opera te zien op Arte.
NPO Radio 4: zaterdag 4 augustus om 19.00 u.

Mahler in Salzburg
Tijdens de Salzburger Festspiele dirigeert Andris Nelsons de Wiener Philharmoniker in de tweede symfonie van Mahler. De solisten zijn Lucy Crowe en Ekaterina Gubanova, het koor komt van de Bayerische Rundfunk.
Arte: zondag 5 augustus om 17.35 u.

Sarah Connolly (© Peter Warren).

Recital in Cardogan Hall
Mezzosopraan Sarah Connolly en pianist Joseph Middleton brachten recent een zeer goed ontvangen cd uit. De twee staan maandag in de BBC Proms op het podium van Cadogan hall in Londen met een recital over slaapliedjes en dromen. De BBC-radio zendt het optreden rechtstreeks uit. Op het programma staan Britse componisten en niet minder dan drie wereldpremières, met werk van Mark-Anthony Turnage en Lisa Illean en twee herontdekte liederen van Benjamin Britten.
BBC Radio 3: maandag 6 augustus om 14.00 u.

Requiem van Brahms
De BBC Proms combineert werk van Brahms met een compositie van de inmiddels negentigjarige Thea Musgrave. Haar Phoenix Rising wordt gekoppeld aan Ein deutsches Requiem. Het BBC Symphony Chorus en het BBC Symphony Orchestra staan onder leiding van Richard Farnes. Solisten in de Londense Royal Albert Hall zijn sopraan Golda Schultz en bariton Johan Reuter.
BBC Radio 3: dinsdag 7 augustus om 20.30 u.

Britten vocaal
Ook sopraan Sally Matthews zingt dit jaar tijdens één van de BBC Proms-concerten. Met de BBC Philharmonic en dirigent Juanjo Mena staat ze in een programma met werk van Walton, Barber en Copland. Van Benjamin Britten zingt ze de cyclus Les illuminations.
BBC Radio 3: woensdag 8 augustus om 20.00 u.

Weektip

Portret van Kiri Te Kanawa
Eén van de eerste grote evenementen van het nieuwe seizoen is het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Voor de tweede maal zal Dame Kiri Te Kanawa deel uitmaken van de jury. Ze geeft deze keer masterclasses in Den Bosch en Amsterdam. In de documentaire I Could Have Danced All Night wordt ze gevolgd bij het werk aan de muziek van Richard Strauss, met Georg Solti en met Jeffrey Tate. De documentaire is te zien op Sonostream.tv na betaling van € 4,99.

Vorig artikel

KCO beëindigt samenwerking met Gatti

Volgend artikel

Sfera Armoniosa speelt authentieke Purcell

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.