AchtergrondBinnenkort

Arnold Bezuyen in seizoen 2018/2019

Komend seizoen klinken overal in de wereld weer Hollandse stemmen op de operatonelen. Place de l’Opera blikt in de agenda’s van de bekendste namen. Waar staan ze en wat zingen ze? In deel 4: Arnold Bezuyen.

Arnold Bezuyen, een grootheid in het Wagnerrepertoire.

In eigen land is tenor Arnold Bezuyen een tikje onbemind, maar met aandacht van toptheaters in onder meer Milaan, Londen, Wenen, New York en Bayreuth zal hij daar niet wakker van liggen. Bezuyen is een ster, beroemd geworden met grote Duitse rollen. Mime en Loge zijn twee van zijn bekendste partijen. Sinds eind jaren negentig bracht hij talloze zomers door in Wagnerwalhalla Bayreuth, in 2020 keert hij daar weer terug als Mime.

Wagner speelt ook komend seizoen een hoofdrol in Bezuyens agenda, met aan het einde van 2018/2019 een bijzonder uitstapje naar John Adams.

Vijf sterren

Bezuyen blinkt uit in het Wagnerrepertoire, maar juist daardoor springt zijn enige niet-Wagnerrol van het komende seizoen in het oog: Mao Zedong in Nixon in China, de beroemde opera van John Adams over het staatsbezoek van Richard Nixon aan China in 1972. Bezuyen zingt de partij in een nieuwe productie van de Koninklijke Deense Opera.

Adams’ werk beleefde in 1988 zijn Europese première bij De Nationale Opera in Amsterdam en is dit seizoen voor het eerst in Denemarken te zien. De opera wordt geënsceneerd door de nieuwe artistiek directeur van de Deense Opera, John Fulljames.

Bezuyen komt als Mao tegenover de bekende bas-bariton Johan Reuter als Nixon te staan. Hun echtgenotes worden gezongen door respectievelijk Sofie Elkjaer Jensen en Sarah Tynan. Verder in de cast onder anderen David Kempster en Zachary Altman. Er zijn van 12 mei tot en met 6 juni 2019 zes voorstellingen.

In vogelvlucht

Arnold Bezuyen begint zijn seizoen als Mime in Das Rheingold bij het Staatstheater Kassel. Het theater “smeedt” voor de vijfde keer sinds 1961 Wagners Ring, aldus de website. De regie is dit keer in handen van Markus Dietz, spelleider van de toneelafdeling van het theater. Das Rheingold en Die Walküre gaan dit seizoen in première, Siegfried en Götterdämmerung volgen in 2019/2020. Bezuyen zingt de rol van Mime in Das Rheingold en volgend seizoen ook in Siegfried. Generalmusikdirektor Francesco Angelico leidt de acht voorstellingen van Rheingold (1 september 2018 t/m 10 februari 2019).

Ook het Theater Chemnitz werkt aan een Ring. Das Rheingold en Die Walküre werden eerder dit jaar al gepresenteerd, eind september gaat de cyclus verder met Siegfried (29 september 2018 t/m 8 juni 2019). Bezuyen zingt Mime in de enscenering van Sabine Hartmannshenn. Er zijn dit jaar drie ‘losse’ voorstellingen, vanaf januari presenteert het theater driemaal de volledige cyclus van Wagner.

Monique Wagemakers ensceneerde eerder dit jaar al Die Walküre voor het Theater Chemnitz. Haar productie keert in 2019 terug als onderdeel van de drie integrale Ring-uitvoeringen van het theater. (© Kirsten Nijhof)

Bezuyen ontvliegt in het najaar even het drukke Duitse operaleven voor Zuid-Korea, waar hij in het Seoul Arts Center bekend repertoire op zijn lessenaar aantreft: Das Rheingold. Dit keer zingt hij echter niet Mime, maar Loge. Ralf Weikert en Matthias Fletzberger dirigeren de voorstellingen, Achim Freyer regisseert. In de cast bekende namen als Michelle Breedt (Fricka) en Sergei Leiferkus (Alberich).

Tip

Het Theater Chemnitz (700 autokilometers van Amsterdam) biedt de operatoerist in 2019 driemaal de kans om Der Ring des Nibelungen in zijn geheel te zien. Vooral de cyclus rond Pasen is lekker compact (18 t/m 22 april) en dus interessant voor bezoekers van verder weg.

De regie van de Ring draait helemaal om “de vrouw” en haar centrale positie in Wagners magnum opus. Het theater heeft daarom vier vrouwelijke regisseurs gevraagd om de vier delen voor hun rekening te nemen. De bekende Nederlandse regisseur Monique Wagemakers heeft Die Walküre geënsceneerd.

Zie voor meer informatie over het Ring-project de website van het Theater Chemnitz.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Katrien, Noah en Russell

Volgend artikel

Matinee opent seizoen met Boris Godoenov

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.