AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsFeaturedNieuws

Cité de l’Opera: Katrien, Noah en Russell

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 156.

Tegelwijze sopraan
Katrien Baerts was te gast in het programma Kunststof van NPO Radio 1. Haar wijsheid noteerde ze daadwerkelijk op een tegel.

Ladypower
Het zomerconcert van de Opéra Royal de Wallonie vindt komende week plaats. In Luik is de chef een vrouw.

Ook voor het symfonieorkest van het Noorse Kristiansand staat een (zingende) vrouw.

Noah uit New York
Bij de Nederlandse Reisopera zijn de repetities voor de seizoensopener begonnen. In Tosca zingt de in Harlem, New York, geboren Noah Stewart de rol van Cavaradossi. De tenor is af en toe in Europa, maar vooral in de VS te horen. Hij maakt zijn roldebuut in Enschede.

Westbroek zelden stoned
De Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek debuteerde deze zomer in Australië als Sieglinde in Die Walküre. In een kort interview onthult ze: “I haven’t had a lot of experiences of being high, which you might think is odd for someone coming from Holland.”

Wiebes’ cultuuroptimisime
Met enige verbijstering namen mensen uit de wereld van kunst en cultuur afgelopen zondag kennis van de ‘loodgietertheorie’ van Eric Wiebes over kunstsubsidie. Het bleef nog lang onrustig op Twitter.

Grootschalige cultuur
Terwijl Wiebes op tv de econoom Friedman aan het wood liet, vond in Heerlen, vermoedelijk óók met subsidie, een uitvoering van Carmina Burana plaats tijdens Cultura Nova, geregisseerd door La Fura dels baus.

Kunstenaars achter de schermen
Deze video geeft een blik achter de schermen van de ateliers van de Opéra national de Paris. Aardig weetje: bij het maken van kostuums wordt er wat extra ruimte genomen in de naden, zodat aanpassingen bij een herneming met een andere solist sneller te maken zijn.

Tim dropt tracks
In het interview dat Place de l’Opera met hem had, was countertenor Tim Mead erg enthousiast over de Purcell-cd die hij eerder dit jaar opnam met Les musiciens de Saint-Julien. De plaat verschijnt binnenkort.

Hannigan maakt Clip
De cd heet Vienna: Fin de Siècle en dit is een fragment van de video.

Voorzingen
Tip voor zangers met internationale ambities.

Opera in New York
Het nieuwe seizoensprogramma van de New York City Opera is bekendgemaakt. Het huis brengt onder meer de wereldpremière van de jazzopera Dear Erich met tekst en muziek van Ted Rosenthal.

Op naar Canada
CBC Music bedacht zeven goede redenen om uit te zien naar het nieuwe seizoen van de Canadian Opera Company. Daaronder de wereldpremière van Hadrian en Gerald Finleys podiumroldebuut als Jago in Otello. In diezelfde productie zingt Russell Thomas, onlangs in Nederland te zien, de titelrol.

Inspiratie
WQXR vroeg elf componisten welke vrouwen hen het meest hadden geïnspireerd. Verrassend!

Vorig artikel

Opera in de media: week 35 van 2018

Volgend artikel

Arnold Bezuyen in seizoen 2018/2019

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.