Binnenkort

Matinee opent seizoen met Boris Godoenov

De NTR ZaterdagMatinee opent zijn seizoen op 8 september met een uitvoering van Boris Godoenov in het Concertgebouw in Amsterdam. De opera van Moessorgski wordt gedirigeerd door Pablo Heras-Casado. In de grote cast onder anderen Frank van Aken en Olivia Vermeulen.

Frank van Aken is te horen als Sjoejski. (© B. Aumüller)

De Matinee kondigt Boris Godoenov aan als “een aangrijpend menselijk drama, waarin individuen worden vermalen door de loop van de geschiedenis”. Het verhaal draait om de tragische tsaar Boris, die uiteindelijk ten onder gaat aan intriges en schuldbesef.

Voor zijn opera hanteerde Modest Moessorgski een “epische operastijl”, aldus de Matinee, met invloeden van orthodoxe koormuziek en volksmuziek en vocale lijnen gebaseerd op het Russische spraakritme. Boris Godoenov had een bepalende invloed op de richting van de Russische opera.

In Amsterdam wordt de herziene versie uit 1872 gespeeld. De muzikale leiding over het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Vlaams Radio Koor heeft de Spaanse dirigent Pablo Heras-Casado, bij operaliefhebbers wellicht bekend van zijn directie van Orfeo bij De Nationale Opera in 2014.

Heras-Casado heeft niet alleen een groot orkest en koor in de hand te houden, hij leidt ook een immense cast. De titelrol, een uitdagende partij voor dramatische bas, wordt gezongen door Alexander Tsymbaliuk. Nederlandse inbreng is er van mezzosopraan Olivia Vermeulen (Fjodor), mezzosopraan Cécile van de Sant (Xenia’s voedster), tenor Frank van Aken (Sjoejski) en tenor Mark Omvlee (Misail).

Verder te horen zijn onder anderen tenor Dmitriy Golovnin (Grigori), mezzosopraan Ksenia Dudnikova (Marina Mniszek), bariton Vladislav Sulimsky (Rangoni) en sopraan Tetiana Miyus (Xenia).

De uitvoering begint al om 12.00 uur en duurt ruim vier uur. Radio 4 zendt het concert live uit. Zie voor het bestellen van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Arnold Bezuyen in seizoen 2018/2019

Volgend artikel

Het Vocalisten Concours blijft in beweging

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.