Binnenkort

Opera in de media: week 39 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 39 (22 – 28 september 2018) aandacht voor onder meer de seizoensopening in Luik en Sir Bryn als Sir John.

Video

Verdi opent seizoen Luik
Il Trovatore van Verdi is de seizoensopener van de Opéra Royal in Luik. Daniel Oren staat voor het eigen orkest van het operahuis, Stefano Vizioli doet de regie. In de hoofdrollen zingen onder anderen Fabio Sartori, Mario Cassi en Violeta Urmana. De livestream van de voorstelling van zaterdag is te volgen op Culturebox.
Cullturebox: zaterdag 22 september om 20.30 u.

Simon Keenlyside. (© Uwe Arens)

Stream Traviata
Het lijkt erop dat de stream van Verdi’s Traviata vanuit Wenen ditmaal gratis te ontvangen is. Het betaalkanaal vermeldt als prijs voor de livestream 0 euro. Voor het orkest van de Wiener Staatsoper staat Evelino Pidò, regisseur Jean-François Sivadier maakte de enscenering. In de hoofdrollen zingen Albina Shagimuratova, Pavol Breslik en Simon Keenlyside.
StaatsoperLive: zondag 23 september om 18.00 u.

Debussy in Aix
In 2016 regisseerde Katie Mitchell voor het Festival d’Aix-en-Provence de opera Pelléas et Mélisande van Debussy. Het was de productie met Barbara Hannigan en met bariton Stéphane Degout, die afscheid nam van zijn rol als Pelléas. Voor het orkest stond Esa-Pekka Salonen.
Arte: zondag 23 september om 23.40 u.

The Flying Dutchman
De opera van Letland produceert Der fliegende Holländer van Wagner met in de hoofdrollen Egils Siliņš, Vida Miknevičiūtė en Corby Welch. De regie is van Viestur Kairish, Mārtiņš Ozoliņš staat voor het orkest.
OperaVision: vrijdag 28 september om 18.00 u.

Audio

Bryn Terfel. (© Mat Hennek / DG)

Sir Bryn is Sir John
Het nieuwe seizoen van NTR Opera Live start met Verdi. De opera Falstaff werd aan het begin van de zomer opgenomen in het Royal Opera House in Londen. Dirigent Nicola Luisotti leidde een cast met onder anderen Sir Bryn Terfel (Sir John Falstaff), Ana Maria Martinez (Alice Ford) en Simon Keenlyside (Ford).
NPO Radio 4: zaterdag 22 september om 19.00 u.

Bejun in portret
De achterneef van dirigent Zubin Mehta, countertenor Bejun Mehta, wordt geportretterd in het programma van Ernst Daniël Smid. Daarna volgen hoogtepunten uit Händels opera Acis and Galatea.
NPO Radio 4: zondag 23 september om 18.00 u.

Oratorium in Musica Sacra
Een opname van het festival Musica Sacra, dat dit weekend in Maastricht wordt gehouden, is te beluisteren in het Avondconcert. Een oratorium van Josef Mysliveček met als titel Adamo ed Eva wordt vrijdag opgenomen in de Theresiakerk. Het ensemble Il Gardellino staat onder leiding van Peter Van Heyghen, solisten zijn onder anderen Roberta Mameli en Alice Rossi.
NPO Radio 4: zondag 23 september om 20.00 u.

Koor uit New York
Ook het koor New York Polyphony is te gast op het festival Musica Sacra. Op zaterdag brengen de zangers in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht werk van Clemens non Papa, Antoine Brumel en Ivan Moody. De opname wordt op dinsdag uitgezonden in het Avondconcert.
NPO Radio 4: dinsdag 25 september om 20.00 u.

Bostridge in Amsterdam
Het recital dat tenor Ian Bostridge met pianiste Saskia Giogini geeft in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ wordt uitgezonden in het Avondconcert. Op het programma staan van Franz Liszt verschillende liederen, één van de Sonetti di Petrarca en de Transcriptie van Isoldes Liebestod, van Robert Schumann klinken Liederkreis en Dichterliebe.
NPO Radio 4: woensdag 26 september om 20.00 u.

Mozart deel 2
Het tweede deel van de BBC-serie rond Mozarts Da Ponte-opera’s is Don Giovanni. De opname werd deze zomer gemaakt in het Teatro Regio in Turijn. In de hoofdrollen zongen Carlos Álvarez, Erika Grimaldi en Mirco Palazzi. Daniele Rustioni stond voor het orkest.
BBC Radio 3: donderdag 27 september om 15.00 u.

Weektip

De week van Jaap
Het was de week van Glennis en de week van Jaap. Twee Nederlanders met succes in de VS. Dirigent Jaap van Zweden maakte zijn officiële entree bij de New York Philharmonic. Het gebouw ligt op luttele meters van de Metropolitan Opera in Lincoln Center, dus wie weet…

Van Zweden maakte als operadirigent grote indruk met zijn Parsifal van Wagner tijdens de NTR ZaterdagMatinee in december 2010. Hieronder de opname, die compleet op YouTube staat.

Vorig artikel

De Grens: een nieuwe kameropera

Volgend artikel

Helena Rasker in seizoen 2018/2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.