AchtergrondBinnenkort

Helena Rasker in seizoen 2018/2019

Komend seizoen klinken overal in de wereld weer Hollandse stemmen op de operatonelen. Place de l’Opera blikt in de agenda’s van de bekendste namen. Waar staan ze en wat zingen ze? In deel 14, de laatste aflevering: Helena Rasker.

Helena Rasker. (© Merlijn Doomernik)

Alt Helena Rasker lijkt alles te kunnen. Ze zingt de grote oratoria uit de barok, maar ze staat ook in tal van wereldpremières. In de afgelopen jaren gaf ze vele rollen vorm die nooit eerder te horen waren geweest. “Zingen zonder voorbeeld”, noemde ze het in 2015 in gesprek met Place de l’Opera, naar aanleiding van haar debuut bij het Royal Opera House. “Er is geen vergelijking met voorgangers mogelijk. Dat vind ik uitdagend. Ik duik graag als een soort detective in een nieuwe partituur, zonder de last van een traditie.”

Seizoen 2018/2019 is exemplarisch voor Raskers veelzijdigheid. Haar repertoire reikt van de grote Bach tot de populaire George Benjamin, met vele andere stijlperioden ertussen.

Vijf sterren

Het Nederlands Philharmonisch Orkest waagt zich op 23 en 24 februari 2019 aan Mahlers achtste symfonie. Voor de uitvoering van het immense werk worden maar liefst vijf koren ingeschakeld: het WDR Rundfunkchor Köln, het London Symphony Chorus, het MDR Rundfunkchor Leipzig, het Knabenchor Hannover en het Gemengd kinderkoor St. Bavo.

Helena Rasker zingt één van de twee solopartijen voor alt; de andere komt voor rekening van Janina Baechle. Verder zijn topsolisten als Camilla Nylund en Klaus Florian Vogt te bewonderen. Het geheel staat onder leiding van Marc Albrecht. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

In vogelvlucht

Het seizoen van Helena Rasker is al begonnen. Sinds 4 september staat ze op het toneel van De Nationale Opera, waar ze de Dritte Dame in Die Zauberflöte van Mozart zingt. De bekende productie van Simon McBurney, muzikaal geleid door Antonello Manacorda, is nog tot en met 29 september te zien.

Op 9 november staat Rasker in de Oslo Cathedral voor heel ander werk: het requiem van de hedendaagse Noorse componist Ståle Kleiberg. Het Orkesterkollektivet en het Oslo Cathedral Choir verzorgen onder leiding van Vivianne Sydnes de muziek.

Later in november maakt Rasker een kleine tournee met de Lautten Compagney Berlin. Ze brengen Händels opera Giustino, van spel voorzien door het Marionettentheater Carlo Colla e Figli. Rasker zingt de rol van Leocasta. Felix Bender dirigeert. Er zijn voorstellingen in Gütersloh (21 en 22 november) en Wolfsburg (24 november).

Helena Rasker werkt tweemaal samen met Marc Albrecht, eerst voor Mahlers achtste, dan voor Bachs Matthäus. (© Marco Borggreve)

Bij het Orkest van het Oosten soleert Rasker in het Weihnachtsoratorium van Bach. Er zijn voorstellingen in Stadstheater De Bond in Oldenzaal (20 december) en het Wilminktheater in Enschede (21 december). Klaas Stok dirigeert.

Op 8 en 10 februari zingt Rasker de altsolo in Bruckners Mis in f klein, eerst in het AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg, daarna in het Zondagochtendconcert in het Concertgebouw. Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor worden geleid door Edo de Waart, naast Rasker soleren onder anderen Anita Hartig en Tareq Nazmi.

Met het Ensemble Modern reist Rasker door Duitsland en Engeland voor vier uitvoeringen van Into the little Hill, een lyrische vertelling die de inmiddels razend populaire componist George Benjamin in 2006 voor het Ensemble Modern componeerde. Er zijn twee rollen in het werk, naast Rasker staat sopraan Anu Komsi op het podium. Benjamin dirigeert zelf. De tour gaat langs de Alte Oper Frankfurt (3 maart), Wigmore Hall in Londen (5 maart), de Köllner Philharmonie (9 maart) en de Elbphilharmonie Hamburg (10 maart).

Op 13, 15 en 16 april treft Rasker opnieuw dirigent Marc Albrecht. Na Mahler brengen ze nu Bach en wel zijn bekende Matthäus-Passion. Mark Padmore is de Evangelist, Peter Harvey zingt Christus. Verder op het toneel het Nederlands Kamerorkest en het Nationaal Kinderkoor. De eerste twee uitvoeringen zijn in het Concertgebouw, voor de derde reist het gezelschap naar het Theater Kerkrade.

Op 7 juni is Rasker nogmaals te gast in het AVROTROS Vrijdagconcert, dan voor de altsolo in Szenen aus Goethes Faust van Schumann. Markus Stenz dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor, de cast telt topnamen als Anna Lucia Richter en Franz-Josef Selig, met talentvolle inbreng van Nikki Treurniet.

Raskers seizoen eindigt in Potsdam. Bij de Musikfestspiele Potsdam Sanssouci zingt ze de rol van Glauco in Bononcini’s onbekende opera Polifermo. Er zijn uitvoeringen op 13, 15 en 16 juni. Leuk om te combineren met een voorzomers tripje naar Berlijn.

Tip

Eén concert valt extra op in de agenda van Helena Rasker: haar liedrecital met pianist Simon Lepper in de Noorderkerk in Amsterdam. Niet alleen is het optreden lekker dichtbij (voor veel van onze lezers), het belicht de alt ook van een hele andere, intiemere kant. Ze zingt de cyclus Frauenliebe und -Leben van Schumann, heel wat anders dan het opera- en oratoriumrepertoire dat ze de rest van het seizoen op haar lessenaar heeft staan. Gaat dat zien!

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Helena Rasker.

Vorig artikel

Opera in de media: week 39 van 2018

Volgend artikel

Castellucci's Zauberflöte is bitterzoet

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.