AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Thomas, Thomas en Angela

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 162.

50 jaar ENO
Op 10 oktober viert de English National Opera in het Londense Coliseum zijn 50-jarige jubileum. Tot de gasten die optreden behoren Dame Sarah Connolly, Nicky Spence en Alan Opie.

Laatste tram gemist
Wie niet vlak bij Nationale Opera & Ballet of één van de schouwburgen woont, moet reistijd incalculeren. Dan is het handig om te weten of je nog thuis kunt komen.

Kwartetten met Radamisto
Sinds kort zijn vijf nieuwe studenten ingestroomd in de masteropleiding van de Dutch National Opera Academy. Er wordt gewerkt aan de opera Radamisto, die op 17 januari in première gaat.

https://twitter.com/DNOA_NL/status/1049348920760053760

De nieuwe van Sir Thomas
In de nieuwe podcast van Gramophone vertelt bariton Sir Thomas Allen over zijn nieuwste cd, September Songs.

Nieuwe cd-golf
Er is een complot gaande van de Nederlandse klassiekezangwereld tegen het idee dat de cd passé is. Dit najaar brengen verschillende Nederlandse zangers een eigen cd uit. En tegen de tijd dat die stroom opgedroogd is, kunnen we uitkijken naar een nieuwe Winterreise van Thomas Oliemans en Paolo Giacometti.

Opera voor je oren
“We are excited about taking opera off the stage and directly into your ears!” zeggen de makers van Experiments in Opera, dat in november speciaal voor podcast gecomponeerde opera’s gaat uitbrengen.

De UK als culturele gevangenis
Brexit is een bedreiging voor wat een aantal musici “proper Global Britain” noemen. Ze wijzen premier Theresa May op de gevolgen voor de muziek.

Ik, Angela Gheorghiu
We waren er nog niet voor naar de boekhandel gesneld, maar sinds 4 september is er een boek van Angela Gheorghiu. Ze signeerde het in Londen voor haar fans.

https://twitter.com/angelagheorghiu/status/1048699847174508544

Liedwedstrijd in Londen
Vanaf 7 september 2019 houdt de Londends Wigmore Hall zijn tweejaarlijkse competitie voor het lied.

https://twitter.com/wigmore_hall/status/1049243812390998016

Adieu Monserrat
Aan de enorme stroom tweets naar aanleiding van het overlijden van Monserrat Caballé voegde bariton Matthew Rose een interessante video toe: de sopraan die in de Scala van Milaan repeteert voor het requiem van Verdi.

Zum Humor wird hier die Zeit
Een komedie over de ingewikkelde kwestie – althans voor Richard Wagner – dat de wereldpremière van zijn opera Parsifal moest worden gedirigeerd door de Joodse dirigent Hermann Levi. Over twee dagen is My Parsifal Conductor – A Wagnerian Comedy voor het eerst te zien in het theater van de New Yorkse YMCA.

Wystan en Benjamin
Nog een toneelstuk: The Habit of Art van Alan Bennett. Het gaat over de ontmoeting tussen dichter W. H. Auden en componist Benjamin Britten.

Eva-Maria en Jonas in het westen
Om naar uit te kijken: Eva-Maria Westbroek en Jonas Kaufmann in La fanciulla del West van Puccini. Te zien bij de Metropolitan Opera in New York en op 27 oktober in bioscopen in heel Nederland.

Vorig artikel

Luikse opera brengt komedie van Cimarosa

Volgend artikel

Schone lei voor Sophie de Lint

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.