BinnenkortBuitenlands nieuws

Luikse opera brengt komedie van Cimarosa

De Opéra Royal de Wallonie brengt vanaf 19 oktober vijf voorstellingen van Domenico Cimarosa’s populaire komedie Il matrimonio segreto. Intendant Stefano Mazzonis di Pralafera verzorgt zelf de regie.

Domenico Cimarosa volgde in 1791 Mozart op als kapelmeester in Wenen en boekte met zijn opera buffa Il matrimonio segreto het grootste succes uit zijn carrière. Keizer Leopold II was zo onder de indruk van de première dat hij, na een eetpauze voor de artiesten, het hele werk liet herhalen.

De opera werd in 1792 meer dan honderd keer uitgevoerd en verspreidde zich al snel over de hele wereld. Het is de enige opera van Cimarosa die vandaag de dag nog bekendheid geniet en regelmatig opgevoerd wordt. In 2016 zetten De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid de komedie op het toneel in het kader van hun talentontwikkeling.

Il matrimonio segreto gaat over de rijke koopman Geronimo, die zich bij adellijke kringen wil aansluiten door zijn dochter Carolina uit te huwelijken aan graaf Robinson. In het geheim is Carolina echter al getrouwd met de man van wie ze echt houdt, de jonge klerk Paolino. Zoals gebruikelijk in opera buffa’s volgen allerlei verwikkelingen en misverstanden, met een happy end als uitkomst.

In Luik is sopraan Céline Mellon te horen als Carolina. Haar geliefde Paolino wordt vertolkt door Matteo Falcier. Mario Cassi is graaf Robinson en Patrick Delcour zingt Signor Geronimo. Kleinere rollen zijn er voor Sophie Junker (Elisetta) en Annunziata Vestri (Fidalma). De voorstellingen staan onder leiding van Ayrton Desimpelaere.

Il matrimonio segreto is van 19 tot en met 27 oktober vijf keer te zien. Op 7 november is er nog een uitvoering in het Palais des Beaux-Arts van Charleroi. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

KCO speelt Die sieben Todsünden

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Thomas, Thomas en Angela

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.