BinnenkortNieuws

Kuiper en Weyens presenteren Mahler-cd

Op 14 oktober verschijnt een nieuwe cd van mezzosopraan Esther Kuiper en bas-bariton Sven Weyens. Begeleid door pianist Maurice Lammerts van Bueren brengen ze liederen uit Des Knaben Wunderhorn van Gustav Mahler.

Sven Weyens en Esther Kuiper op de coverplaats van hun cd ‘Revelge’. ©Maurice Lammerts van Bueren

Achim von Arnim en Clemens Brentano verzamelden voor Des Knaben Wunderhorn honderden anonieme Duitstalige volksliedteksten. Een kleine honderd jaar na het verschijnen van de driedelige bundel zette Gustav Mahler zo’n twintig Wunderhorn-teksten op muziek. Hij schreef de liederen voor zangstem en piano, maar een paar ervan verschenen later ook in georkestreerde vorm in zijn tweede, derde en vierde symfonie.

Esther Kuiper en Sven Weyens hebben na een succesvolle crowdfunding op Voordekunst een cd rond dit repertoire gemaakt, met als begeleider pianist Maurice Lammerts van Bueren. De crowdfunding leverde 114 procent van het gestelde doel op. Een paar gulle gevers krijgen in november een masterclass van de makers en iemand die zeer ruimhartig bijdroeg aan de crowdfunding mag het drietal verwelkomen voor een huisconcert.

De cd heet Revelge, genoemd naar één van de liederen, en wordt door middel van twee optredens van het trio gepresenteerd. Op zondag 14 oktober is de Nederlandse presentatie in VondelCS in Amsterdam. Eregast Antony Hermus, internationaal befaamd dirigent, krijgt het eerste exemplaar uitgereikt.

Op zaterdag 27 oktober staat Antwerpen op de agenda van de drie makers. De concertzaal AMUZ (de voormalige St.-Augustinuskerk, vlak bij de Groenplaats) is de locatie voor de Vlaamse presentatie. Clara De Decker presenteert de avond.

Revelge wordt uitgebracht door Zefir Records. De plaat is bij de presentatieconcerten tegen een speciale prijs te koop. VondelCS is al bijna uitverkocht, maar in AMUZ is nog plaats. Wie er in Antwerpen bij wil zijn, kan zich melden via s.weyens@gmail.com.

Vorig artikel

Raoul Steffani maakt imponerend cd-debuut

Volgend artikel

Winterreise stoot Matthäus van de troon

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.