Nieuws

Winterreise stoot Matthäus van de troon

Winterreise van Franz Schubert is de nieuwe nummer één in de Hart & Ziel Lijst van NPO Radio 4. De Matthäus-Passion van Bach, die sinds de eerste editie in 2012 de lijst aanvoerde, eindigde op plaats twee.

Presentatoren van NPO Radio 4 toerden eerder deze maand door het land om stemmen voor de Hart & Ziel Lijst te werven.

De Hart & Ziel Lijst is een lijst met de driehonderd mooiste klassiekemuziekstukken, gekozen door de luisteraars van Radio 4. De radiozender toerde de afgelopen tijd door het land met de Hart & Ziel Bus om stemmen op te halen. Ook online kon gestemd worden.

Behalve Winterreise en de Matthäus-Passion zijn werken als Spiegel im Spiegel van Pärt, de requiems van Mozart en Fauré, de Vier letzte Lieder van Strauss en Dido and Aeneas van Purcell in de top tien gekozen. De volledige lijst is te vinden op nporadio4.nl/hartenziel.

Radio 4 zendt vanaf 15 oktober 7.00 uur alle driehonderd werken van de lijst uit. De top 40 wordt op vrijdag 19 oktober tijdens een speciaal Hart & Ziel Festival in TivoliVredenburg uitgezonden, waarbij diverse nummer live zullen worden uitgevoerd. Tijdens de festivaldag worden er allerlei activiteiten in het Utrechtse muziekcentrum georganiseerd, zoals een lunchconcert, lezingen en workshops. ’s Avonds is er een slotconcert in de Grote Zaal.

De NTR sluit bij de Hart & Ziel Lijst aan met het programma Hart & Ziel, waarin Floris Kortie op bezoek gaat bij mensen die een persoonlijk verhaal hebben bij één van de stukken uit de toplijst. Het programma is van 15 tot en met 19 oktober te zien op NPO 2, direct na Nieuwsuur.

Vorig artikel

Kuiper en Weyens presenteren Mahler-cd

Volgend artikel

Opera in de media: week 42 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.