Binnenkort

Opera in de media: week 42 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 42 (13 – 19 oktober 2018) aandacht voor een componiste uit de barok wier opera zijn Nederlandse première krijgt en voor Rigoletto vanuit Palermo.

Video

Verdi in Palermo
In coproductie met onder meer de Opéra Royal de Wallonie in Luik presenteert het Teatro Massimo in Palermo de opera Rigoletto van Verdi. De Duca wordt gezongen door Giorgio Berrugi, George Petean is Rigoletto en Maria Grazia Schiavo vertolkt de rol van zijn dochter Gilda. Het Orchestra del Teatro Massimo staat onder leiding van Stefano Ranzani, John Turturro deed de regie.
OperaVision: vrijdag 19 oktober om 18.30 en later on demand.

Waltraud Meier. (© Nomi Baumgartel)

Elektra in Wenen
Lise Lindstrom als Elektra en Waltraud Meier als Klytämnestra zijn de grote namen op het affiche van Elektra van Richard Strauss bij de Wiener Staatsoper. Het betaalkanaal biedt een livestream op vrijdag 19 oktober. De enscenering is van Uwe Eric Laufenberg, Michael Boder staat voor het orkest.
StaatsoperLive: vrijdag 19 oktober om 19.00 u.

Rodelinda in Lille
Op Culturebox is een livestream te zien van de uitvoering van Rodelinda van Händel, afgelopen donderdag in de Opéra de Lille. Onder leiding van Emmanuelle Haïm speelde het ensemble Le Concert d’Astrée met solisten als Jeanine De Bique, Tim Mead en Benjamin Hulett. De regie was in handen van Jean Bellorini.
Culturebox: on demand.

Mozart in de Munt
Romeo Castellucci’s enscenering van Die Zauberflöte voor de Munt in Brussel is nog een paar maanden te zien op Arte Concert. In de hoofdrollen zongen Sabine Devieilhe, Ed Lyon en Sophie Karthäuser. De Nederlandse mezzosopraan Esther Kuiper was één van de drie Damen. Antonello Manacorda stond voor het orkest.
Arte Concert: on demand.

Audio

Countertenor Luigi Schifano zingt de rol van Isacco.

Componiste aan het hof
De Nederlandse Bachvereniging brengt onder de nieuwe leider Shunske Sato de Nederlandse première van de opera Il sacrifizio di Abramo in de NTR ZaterdagMatinee. Componist Camilla de Rossi (ca. 1670-1710) schreef het werk in opdracht van keizer Joseph I van Oostenrijk. Vocale solisten zijn sopraan Elsa Benoit, countertenor Luigi Schifano en tenor Emiliano Gonzalez Toro.
NPO Radio 4: zaterdag 13 oktober om 14.00 u.

Sterren-Faust in Madrid
Veel bekende namen werkten mee aan de uitvoering van de opera Faust van Gounod in het Madrileense Teatro Real. Onder anderen Piotr Beczala (Faust), Luca Pisaroni (Méphistophélès), Marina Rebeka (Marguerite) en Stéphane Degout (Valentin) werden begeleid door het orkest van het Teatro Real onder leiding van Dan Ettinger. De opname werd vorige week gemaakt.
NPO Radio 4: zaterdag 13 oktober om 19.00 u.

Prokofievs opera
De BBC-radio nam eind september in Cardiff War and Peace van Prokofjev op. De uitvoering van de opera, die gebaseerd is op het boek van Leo Tolstoj, was in het Engels en werd gedirigeerd door Tomáš Hanus voor het Welsh National Opera Orchestra and Chorus. Enkele van de solisten waren Jonathan McGovern, Lauren Michelle en Mark Le Brocq.
BBC Radio 3: zaterdag 13 oktober om 19.00 u.

Britten in het Concertgebouw
In Amsterdam is dirigent Gianandrea Noseda te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Tijdens de rechtstreekse uitzending van het Zondagmiddagconcert staat het War Requiem van Benjamin Britten centraal. Solisten zijn sopraan Elena Stikhina, tenor Mark Padmore en bariton Michael Volle. Ook het Groot Omroepkoor, het Vlaams Radio Koor en het Nationaal Kinderkoor werken mee.
NPO Radio 4: zondag 14 oktober om 14.00 u.

Ernst Daniël met Caballé
Ernst Daniël Smid haakt in op de actualiteit met een portret van de onlangs overleden sopraan Montserrat Caballé. In het tweede uur klinken hoogtepunten uit de opera Lucrezia Borgia van Donizetti.
NPO Radio 4: zondag 14 oktober om 18.00 u.

Norma in Venetië
Afgelopen mei werd in La Fenice in Venetië de opera Norma van Bellini uitgevoerd. Sopraan Mariella Devia zong de titelrol naast onder anderen tenor Stefan Pop als Pollione en mezzosopraan Carmela Remigio als Adalgisa. Riccardo Frizza dirigeerde het koor en orkest van La Fenice.
BBC Radio 3: donderdag 18 oktober om 15.00 u.

Markus Stenz. (© Hans van der Woerd)

Hart & Ziel-apotheose
Het slot van de Hart & Ziel Week op Radio 4 wordt gevormd door een optreden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Markus Stenz in TivoliVredenburg in Utrecht. Wat op het programma staat, is nog niet bekend.
NPO Radio 4: vrijdag 19 oktober om 20.00 u.

Weektip

Sir Ralphs verjaardag
Op 12 oktober 1872 werd de Britse componist Ralph Vaughan Williams geboren in Down Ampney, Groot-Brittannië. Het is dit jaar zestig jaar geleden dat hij overleed. Vocale muziek van Sir Ralph is onder meer de cyclus Songs of Travel, die geregeld op het programma staat van liedrecitals. In zijn grote werk A Sea Symphony zitten ook twee vocale rollen. In deze BBC Proms-uitvoering uit 2013 werden die gezongen door sopraan Sally Matthews en bariton Roderick Williams. Het werk werd uitgevoerd door het BBC Proms Youth Choir, het BBC Symphony Chorus en BBC Symphony Orchestra onder leiding van Sakari Oramo.

Vorig artikel

Winterreise stoot Matthäus van de troon

Volgend artikel

Raoul Steffani over zijn eerste cd

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.