Binnenkort

Westbroek live in bioscoop als Minnie

De Nederlandse topsopraan Eva-Maria Westbroek is op zaterdag 27 oktober live in bioscopen in Nederland te zien in de rol van Minnie in La fanciulla del West. Haar geliefde Dick Johnson wordt vertolkt door de Duitse tenor Jonas Kaufmann.

Eva-Maria Westbroek als Minnie. (© Ken Howard / Met Opera)

De Metropolitan Opera heeft een speciale band met La fanciulla del West. De ‘western-opera’ van Giacomo Puccini ging er in 1910 in wereldpremière. Het was een groot succes. In de decennia erna viel het aantal uitvoeringen tegen, maar inmiddels heeft het werk weer een uitstekende reputatie. “Eén van de beste werken van Puccini”, stelt de Met zelfs.

La fanciulla del West is gebaseerd op het toneelstuk The Girl of the Golden West van David Belasco, dat op Broadway te zien was. Het verhaal speelt zich af tijdens de Californische goldrush rond 1850. In een wereld vol ruwe mannen runt Minnie een saloon. Ze is een “gun-slinging heroine”, zoals de Met stelt, één van de sterkste en onafhankelijkste heldinnen uit het operarepertoire. Centraal staat haar liefde voor de bandiet Dick Johnson en de pogingen van sheriff Jack Rance om Johnson uit de weg te ruimen en Minnie’s hart te veroveren.

De Met brengt de opera in een klassieke productie van regisseur Giancarlo del Monaco, met kostuums en decors van Michael Scott. Gregory Keller verzorgt de instudering.

Naast Eva-Maria Westbroek en Jonas Kaufmann – die vaker een liefdesduo hebben gevormd – zingt Željko Lučić de derde hoofdrol, die van Jack Rance. Verder in de cast onder anderen Carlo Bosi (Nick), Michael Todd Simpson (Sonora), Matthew Rose (Ashby) en Oren Gradus (Jake Wallace). Marco Armiliato heeft de muzikale leiding.

La fanciulla del West is in Nederland te zien bij verschillende vestigingen van Pathé, Theater de Speeldoos in Baarn en Foroxity Filmarena in Limburg. Operazangeres Susanna Phillips presenteert de voorstelling.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Reisopera en Sonnevanck bewerken L'Orfeo

Volgend artikel

Where Corals Lie: eerste cd Ruth Willemse

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.