Binnenkort

Tien componistes maken Fantastic Women

In het nieuwe theaterprogramma Fantastic Women presenteert sopraan Bauwien van der Meer liederen van tien vrouwen. Ze beschrijven met steekwoorden als trots, mooi, lijdzaam, grappig en mannelijk “de absurde realiteit van het vrouw-zijn”. Op 9 november gaat de productie in première.

“De woorden van beroemde vrouwenpersonages uit de lied- en operacultuur zijn meestal geschreven door een man”, stelt sopraan Bauwien van der Meer in de toelichting op het nieuwe programma. Ze noemt als voorbeeld de bekende cyclus Frauenliebe und –leben van Robert Schumann op teksten van Adelbert von Chamisso. “Maar wat hebben vrouwen zélf te zeggen?” vraagt de zangeres retorisch. “Wat is hun perspectief op de wereld, wat is hun toon?”

Van der Meer vroeg tien componistes om aan het programma bij te dragen met een lied. De Sloveense Aleksandra Bajde stond op haar lijstje, net als de Belgische Annelies Van Parys, wier composities de laatste jaren geregeld in Nederland klonken. De in Nederland wonende Griekse Calliope Tsoupaki en de Australische Kate Moore gaven eveneens gehoor aan het verzoek van de sopraan en leverden materiaal. De werken van de componistes vormen de basis van wat de maaksters een “gedeconstrueerd liedrecital” noemen.

Bauwien van der Meer en pianiste Caecilia Boschman werden voor Fantastic Women geïnspireerd door heldinnen als Maya Angelou, Sylvia Plath en Mathilde Wesendonck. Het programma is geen pamflet, maar een “poëtische stand-up die geen aanklacht is, maar een podium voor de fantastische vrouw”.

De componistes en het artistieke team van Fantastic Women.

De Nederlandse regisseur Jorinde Keesmaat, die de afgelopen jaren als ‘guest director-in-residence’ bij het Center for Contemporary Opera in New York werkte, maakte de enscenering. Ze vindt “de geijkte grenzen tussen klassieke concerten, opera en theater niet van belang”. Haar voorstellingen kenmerken zich door “een kruisbestuiving, door stilering en abstractie van de kunstdisciplines”.

Zang, piano en regie van Fantastic Women zijn in handen van creatieve vrouwen en ook het lichtontwerp is gemaakt door één van de weinige vrouwen in dat vak. Desiree van Gelderen is lichtontwerpster en samen met haar compagnon Erik van Raalte mede-eigenaar van Location Light. Ze maakte onder meer ontwerpen voor het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Concertgebouw.

Na voorproefjes in Amsterdam (6 november) en Culemborg (8 november) vindt de wereldpremière van Fantastic Women plaats op 9 november tijdens het festival November Music in Den Bosch. Daarna zijn er voorstellingen in onder meer Amsterdam, Utrecht en Tilburg. Op 18 mei 2019 staat de productie geprogrammeerd tijdens Operadagen Rotterdam. Meer informatie vindt u op de website van Fantastic Women.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Paul, Jamie en Nico

Volgend artikel

Korzo op tournee met Satyagraha

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.